Gazdaság

Még kérdés, hogy lesz-e júliustól minimálbér-emelés

Getty Images
Getty Images

Az év elején a kormány, a munkáltatók és a munkavállalók érdekképviseletei arról állapodtak meg, hogy júliustól ismét emelkedhet a minimálbér és a bérminimum. A feltételes megegyezés szerint amennyiben a szociális hozzájárulási adó kulcsa 2021 júliusában a jelenlegi 15,5 százalékról két százalékponttal mérséklődik, akkor automatikusan emelkednek 1-1 százalékponttal a bértárgyaláson rögzített legkisebb bérek, így a minimálbér bruttó 167 400 helyett 169 ezer forint, a bérminimum pedig bruttó 219 ezer helyett 221 ezer forint lesz júliustól.

Csakhogy az adótörvény és a költségvetés tervezetében is az szerepel, hogy a szociális hozzájárulási adó mértéke 2022. július 1-jétől 15,5 százalékról 15 százalékra csökken, vagyis a jövő év közepéig változatlanul a jelenlegi adókulccsal kell számolni. Ezért írta a Népszava, hogy feltehetőleg nem lesz semmi az idei év júliusára várt 1 százalékpontos minimálbér-emelésből.

Megkérdeztük a Pénzügyminisztériumot, hogy számolnak-e a szocho kulcs csökkentésével, tervezik-e a jövő évi költségvetés- és az adótörvény-tervezet módosítását annak érdekében, hogy júliustól emelkedhessenek a legkisebb bérek. Választ végül az Innovációs és Technológiai Minisztérium küldött.

A tárca emlékeztetett rá, hogy a minimálbérről szóló megállapodásban a munkaadók és munkavállalók képviselői az egyszázalékos évközi emelés lehetőségét a szociális hozzájárulási adó alakulásához kötötték. A hatéves bérmegállapodás szerint 2019-től 2022-ig négy alkalommal csökkenhet a szocho 2-2 százalékponttal, ha a KSH kimutatása szerint legalább 6 százalékos az éves reálkereset-növekedés negyedéves szinten.

Azt is írta az ITM, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2020 negyedik negyedévére a reálkereset-növekedés mértéke nem érte el az adócsökkentés feltételeként megszabott szintet. Hozzátették, a Központi Statisztikai Hivatal hamarosan közzéteszi következő adatsorát, így az idei első negyedéves adatok ismeretében derül ki, emelkedhet-e a minimálbér évközben.

Biztosat így csak néhány nap múlva tudhatunk, a negyedéves kereseti statisztika ugyanis május vége felé várható. Bizakodásra adhat okot, hogy a már elérhető január-februári adatok alapján 6,6 százalékos volt az éves reálkereset-növekedés az év első két hónapjában. És arra is volt már példa, hogy nem ragaszkodott a kormány a 6 százalékhoz: 2020 első negyedévében csupán 4,6 százalék volt a reálkereset-növekedés, a kabinet mégis úgy döntött, hogy 2020. július 1-jétől újabb 2 százalékponttal csökkenti a szociális hozzájárulási adót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik