Gazdaság

Újabb félmilliárd forintot toltak a vadászati kiállítás kommunikációjába

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Tovább drágul az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás: a plakátkampányokról is ismert Balásy Gyula cégei most egy 500 millió forintos keretmegbízást (.pdf) tettek zsebre a rendezvény kommunikációs feladatainak ellátására. A keretszerződésből kiolvasható, hogy a félmilliárdos összegből 350 millió forintot biztosan elkölt Balásynál a rendezvényt tető alá hozó állami cég, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. A fennmaradó 150 millió forint pedig opciós összeg arra az esetre, ha esetleg további kommunikációs igények merülnének fel.

A szeptemberben startoló rendezvénysorozat kommunikációja csak úgy falja a milliárdokat, bár a keretmegbízásos konstrukciók miatt nem egyszerű követni a konkrét összegeket:

  • 2019 áprilisában bő egymilliárdos keretmegbízást kötöttek Balásy cégeivel a rendezvény előkészítő kommunikációs feladataira, a 2020. június 30-ig tartó időszakra. A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent tájékoztatás szerint e megbízás keretében összesen 1 milliárd 33 millió forint + áfa jutott a Lounge Design Kft.-hez és a New Land Media Kft.-hez.
  • Tavaly októberben ismét nettó egymilliárdos keretmegbízás landolt a Balásy-cégeknél a rendezvény előkészítéséhez és megvalósításához kapcsolódó kommunikációra, ezt a kontraktust a keretösszeg kimerüléséig, illetve legkésőbb 2022. január 31-ig kötötték. Arról egyelőre nincs hír, hogy ebből a megbízásból pontosan mekkora összeget fizettek ki, a szerződés vállalása szerint legalább hetven százalékot, azaz nettó 700 millió forintot.
  • A mostani, félmilliárdos szerződést május elején írták alá, szintén az összeg kimerüléséig, de legkésőbb 2022. június 30-ig hatályos. Itt a feladatok között már nem csak az előkészítéshez és a megvalósításhoz, hanem az utókommunikációhoz kapcsolódó feladatokat is feltüntették.

2083 millió forint tehát biztosan Balásyéknál landol, ha pedig az állami cég az opciós összegeket is igénybe veszi, akkor az eddig látható kommunikációs költségek meghaladják a 2,5 milliárd forintot. És ez csak a kommunikáció. A rendezvényszervezés további milliárdokat visz el úgy, hogy bár a megbízásokat  – a Raktárkoncertekhez hasonlóan – egy állami cég kapta, alvállalkozói szinten ott találjuk Balásy Gyula cégeit, illetve a kormány kedvenc őrző-védő cégeként ismert Valtont.

  • 2020 januárban a vadászati kiállítás kísérő rendezvényeinek megszervezésére nettó 500 millió forintos keretmegbízást kapott az Antenna Hungária. Nettó 350 millió forint elköltését vállalta náluk az Egy a természettel Nonprofit Kft., fenntartva 150 millió forintnyi opciós megrendelés lehetőségét.
  • Idén áprilisban már nettó 2,5 milliárdos keretmegbízást érkezett az állami céghez a rendezvényszervezési feladatok ellátásra. A konkrét összegekről ennél a megbízásnál is csak annyi tudható, hogy 1 milliárd 750 millió forintot biztosan elköltenek és van egy további, nettó 750 millió forintos mozgástér.

A rendezvényszervezési költségek alsó határa így nettó 2,1 milliárd forint, az opciókat is felhasználva a költségek elérhetik a 3 milliárd forintot.

A kommunikációs és rendezvényszervezési feladatok így biztosan elvisznek 4 milliárd 138 millió forintot, de az eddig megkötött szerződések alapján ez az összeg akár 5,5 milliárd forint is lehet. 

Az őszi rendezvény az RTL Klub korábbi számításai szerint legalább 67 milliárd forintot emészt fel, de lesz például 16 méter magas és 20 méter széles „bőgő gímszarvasbika fejszobra” alkotás, amely tíz tonna szarvasagancsból készül. Korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogyan költi a közpénzt a rendezvényre létrehozott Egy a Természettel Nonprofot Kft.: kifizetési listájukon ott találjuk a kormányközeli Hír TV-t, de Mészáros Lőrinc bizalmasának szakácskönyvére is jutott pénz.

Kapcsolódó
Százmilliók ügyvédekre, tízmilliók a Hír TV-nek – így költ a vadászati kiállítást szervező cég
A Takarékbank-vezér szakácskönyvére, egy SZFE-s kuratóriumi taghoz köthető cégnek és kormányközeli kutatóknak is jut a milliárdos büdzséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik