Gazdaság koronavírus

Hitelmoratórium: 480 ezret vontak le ügyleti kamatként egy kisgyerekes családtól

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

A Budapesten élő Ludmerszki Edit számolt be a Blikknek arról, hogy igénybe vették az elvileg a koronavírus miatti gazdasági nehézségek enyhítésére kínált hitelmoratóriumot, azonban lakástakarék-pénztári megtakarításuk bánta a moratórium hónapjait. A gyűjtögetett pénzből csökkentették volna a hitel összegét, ám az a beforgatással eltűnt, a hitel viszont maradt.

A család 2018-ban 22 millió forint hitelt vett fel 25 évre, babaváró hitelből és állami támogatásból előtörlesztettek. Meglepetés akkor érte őket, amikor egy, a moratórium ideje alatt lejárt lakástakarékkal akarták csökkenti a hátralévő kölcsönt. Ludmerszki Edit a lapnak elmondta: 1,2 millió forint gyűlt össze az állami támogatással együtt.

Ebből a bank 480 ezret levont ügyleti kamatként, a maradék ment csak a hitelünkre, a futamidőnk mégis ugyanolyan hosszú maradt. Rögtön felhívtam a bankot, és azt a tájékoztatást kaptam, hogy előtörlesztésnél először a tartozást vonják le. A moratóriummal a felgyülemlett ügyleti kamat tartozásnak minősül, így vitte el a spórolt pénzünket. Ha tudtuk volna, most biztosan nem nyúlunk a lakástakarékhoz

– nyilatkozta az asszony.

A lap emlékeztet csütörtökön megjelent cikkükre: egy fiatal magyar nő történetéről számoltak be, aki élt a hiteltörlesztési moratóriummal, ezért viszont 1,4 millió kell fizetnie. Ennyi költséget számított fel a bank arra az 1 millió forintra, amit a moratórium ideje alatt nem fizetett a havi törlesztéssel. A fiatal nő 10  hónapra függesztette fel a havi (kerekítve) 95 ezer forint befizetését, ennek ellenére most 24 hónapnyi díjat, azaz 24×95 000 forintot követel rajta bank. 950 ezer forint helyett kell 2 280 000 forintot visszafizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik