Gazdaság koronavírus

Minden érintettel tárgyalt a miniszteri biztos: nincs mit kompenzálni az iparűzési adó miatt

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Mind a 47 érintett, 25 ezernél több lakosú vidéki várossal egyeztettem, hamarosan elkészül az előterjesztésem, ami alapján májusban várható kormánydöntés

– mondta a 168.hu megkeresésére Balla György miniszteri biztos, akinek feladata az volt, hogy folytassa le az egyeztetéseket külön-külön az önkormányzatokkal arról, miként tudná a kormány kompenzálni a településeket az iparűzési adó megfelezése miatt.

Balla már tudja is a megoldást, mert elmondása szerint

nincs mit kompenzálni.

Ezt azzal indokolta, hogy nem elvonás történt a városoknál, hiszen az adó elengedett fele helyben, ott maradt a vállalkozásoknál. Bár mínuszban vannak az önkormányzatok emiatt, a kormány is abban van, ahogy mindenki más is.

Azért segítséget adnának ezeknek a városoknak. Példaként említette, hogy a kormány várhatóan helyi beruházásokhoz, fejlesztésekhez tud támogatást nyújtani, illetve legkorábban jövő évtől átvehet olyan feladatokat finanszírozással együtt, amelyeket eddig az önkormányzatoknak kellett kötelezően ellátniuk. Ilyen többek között a háziorvosi ügyelet, ami bele is kerül az előterjesztésébe.

Mint mondta,

dönteni nem én döntök, hanem a kormány, de biztos, hogy nem általános, hanem 47 különböző, egyedi megoldás készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik