Gazdaság

Százmilliós csalási ügyben mentették fel a vádlottakat, de az ügyészség fellebbezett

A Váci Járási Ügyészség még 2013-ban nyújtott be vádiratot az ország területén több ezer sértettet érintő ügyben. A vádirat lényege szerint az elkövetők egyike 2009 és 2012 között ingatlanhirdetéssel foglalkozó internetes oldalakat hozott létre és üzemeltetett.

Az ingatlanhirdetésekkel azonban nem az volt a cél, hogy a vevőket és az eladókat összehozza, hanem az, hogy minél több hirdetőt a portálra csábítson, majd a lehető legtovább ott tartsa őket, és így tőlük jogtalan szolgáltatói díjat szedjen be. Ennek érdekében „harminc napig ingyenes hirdetés” agresszív reklámozásával csalta az oldalakra a hirdetőket. Az ingyenes időszakot követően azonban az akkoriban ismert hirdetési gyakorlattal szemben külön értesítés és felhasználói jóváhagyás nélkül díjkötelessé vált a szolgáltatás. A hirdetések törlése gyakorlatilag nem volt lehetséges.

Ezen túl a hirdetésekre érdeklődőket bonyolult regisztrációra kötelezték. Amennyiben valaki ennek ellenére mégis szeretett volna kapcsolatba lépni az eladóval, annak adatait nem továbbították.

Az elkövető társa a cégeit jogtanácsosként képviselő férfi volt, aki a sértetteket zaklató és agresszív módon próbálta rávenni a jogtalan hirdetési díjak megfizetésére.

A hirdetési oldalakat létrehozó elkövető 2011 júliusában egy pénzügyi szolgáltatócéggel is kapcsolatba lépett azért, hogy a mintegy 6000 hirdetővel szemben támasztott jogtalan követeléseit behajtsa. 2011 folyamán a hirdetőktől jogtalanul követelt és a sértettek által a honlapokat üzemeltető vádlott bankszámlájára átutalt összeg meghaladta a százmillió forintot.

A Váci Járási Ügyészség még 2013-ban, több mint hatszáz rendbeli csalási cselekmény miatt emelt vádat az ügyben. A Budakörnyéki Járásbíróság hosszú tárgyalási sorozat után mindkét vádlottat felmentette. A Váci Járási Ügyészség – kitartva a korábbi ügyészi álláspont mellett – fellebbezést jelentett be a két férfi bűnösségének megállapítása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik