Szórakozás

Kanye West illegális kampányfinanszírozási ügybe keveredett a webshopja miatt

Robin Marchant / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Robin Marchant / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Fiatalkorúak és külföldiek is vásárolhattak tőle online, amivel a rapper elnökjelölti kampányát támogatták. Ez viszont törvényellenes az Egyesült Államokban.

Kanye West legutolsó merész vállalkozása a 2020-as elnökjelölti kampánya volt, amihez még saját pártot is alapított Birthday Party néven, ami angolul egyszerre jelent Születésnap Pártot és születésnapi bulit . Az amerikai választáson eleve nem sok eséllyel indult – konkrétan már nyáron visszalépett az országos megmérettetéstől, pedig a voksolás csak novemberben volt –, de most megütheti a bokáját miatta – írja a Daily Beast. Egyébként novemberben összesen 60 ezer szavazatot kapott.

West hivatalosan még nem állította le a kampányát, de az általuk megszólaltatott kampányfinanszírozási szakértő, Jordan Libowitz szerint rengeteg problémás dolog volt West webshopjával, ami részben a kampányát is finanszírozta. Például fiatalkorúak és külföldiek is vásárolhattak tőle, ami – ha kampányra fordította az innen befolyt pénzt – komoly kérdéseket vet fel. Volt rengeteg olyan rendelés, amit álnéven adtak fel, és több alkalommal nagy tételben rendeltek különböző raktárokba. Ráadásul voltak olyanok, akiknek nagyon sokat csúszott a rendelése, pedig a legtöbben feltételezhetően nem azért vásároltak tőle, mert az elnöki ambícióit szerették volna támogatni, hanem azért, mert egyszerűen a rajongói.

Mivel West összekötötte a ruhabizniszét az elnökjelölti kampánya finanszírozásával, ezért nagy bajba kerülhet. A Szövetségi Választási Bizottság figyelmeztetése miatt a webshop elérhetetlenné vált, de a szakértő szerint nyomozás is indulhat ellene, mert amint hivatalosan lezárja a kampányát, el kell számolnia a fel nem használt támogatásokkal.

Szóval aki szeretne Kanye West webshopjából vásárolni mostanában, azt türelemre inteném.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik