Gazdaság

A lakásfelújítási láz miatt nehezebb mestert találni, drágulhat a kivitelezés

Ujvári Sándor / MTI
Ujvári Sándor / MTI

Az idei a lakásfelújítások éve lehet, ha a nagy munkaerőhiánnyal sújtott kivitelezői szegmens bírni fogja a megbízók rohamát. Felújítási láz tört ki ugyanis a családok körében, már a múlt év végén megrohamozták a kivitelezőket, hogy 2021-es munkákra lekössék őket – írta a Világgazdaság az Újház Centrum és a Piramis Építőház Kft.

Be vannak táblázva a mesterek

A felmérés szerint a kivitelezők 45 százaléka már két hónapra előre be van táblázva, 39 százaléka kettő–négy hónap közötti időtartamra van lekötve, 16 százaléka pedig már csak több mint négy hónapos várakozási idővel tud szerződni.
A felújítási boom a kivitelezők számára nemcsak lehetőség, hanem jókora kihívás is, hiszen, mint a válaszadók harmada jelezte, a szakképzett munkaerő felvétele, további 17 százalék számára pedig a dolgozók megtartása is nehézséget okoz.

Profitálni a felújítási lázból emiatt sokan nem is igazán tudnak majd, a megkérdezett kivitelezők 47,9 százaléka nem számít a tavalyinál nagyobb idei árbevételre, mert a szakképzett munkaerő hiánya miatt vélhetően nem fog tudni több munkát vállalni, mint eddig. A felmérésben részt vevők 30 százaléka azonban 25 százalékkal nagyobb forgalmat vár, több mint 8 százaléka pedig a tavalyit jelentősen, akár 25-50 százalékkal meghaladó bevételt.

Áremelést hozhat

Különböző mértékűek az áremelési szándékok és a várakozások, az mindenesetre kedvező fejlemény, hogy csak a válaszadók 13 százaléka szerint okoz drágulást a több munka, vagyis pusztán a berobbanó keresletre nem terveznek a kivitelezők drágább ajánlatokkal reagálni.

Az építőipari szakemberek 56 százaléka szerint nem valószínű, hogy a kivitelezési díjak változnak az idén, akik szerint mégis, azoknak csaknem a fele 10–14 százalék közötti emelkedést prognosztizál, majdnem egyharmada pedig 15–20 százalékos drágulást tart reálisnak.

Az áremelés okaként 36 százalékuk a bérek emelkedését, 19-19 százalékuk az anyag- és a rezsiköltségek drágulását jelölte meg.
Az infláció 13 százalékuk szerint okozhat 2021-ben áremelést.

Várjuk levelét!

Ha ön éppen lakásfelújításban van, és szintén tapasztalja, hogy nehéz mestert találni, illetve hogy drágulnak az anyagok, a kivitelezés, esetleg pont ennek az ellenkezőjével szembesült, kérük írja meg a zsuzsanna.szabo@24.hu emailcímre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik