Gazdaság

Decemberben is zsugorodott az építőipar

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A KSH friss jelentése szerint egy év alatt 0,3, novemberhez képest 3,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene decemberben.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése decemberben 22,2 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot. 2020-ban az építőipar termelése 9,1 százalékkal elmaradt a 2019. évitől, ezen belül az épületek építése 5,7, az egyéb építményeké 13,1 százalékkal csökkent. Az év egészében az építőipar termelői árai átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az előző évinél.

2020 decemberében az előző év azonos hónapjához képest a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 15,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 16,5 százalékkal visszaesett. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 0,8 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésében 19,1 százalékkal csökkent, míg a speciális szaképítésben 13,1 százalékkal bővült a termelés.

Jó hír, hogy a megkötött új szerződések volumene 6,1 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 3,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,8 százalékkal. Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 7,8 százalékkal volt magasabb a 2019. december véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 60,8 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 11,0 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

A IV. negyedévben az építőipar termelői árai 6,3 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 5,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 6,5, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 6,6 százalékkal nőttek az árak a 2019. IV. negyedévihez mérten.

Az építőipar IV. negyedévi árai 1,1 százalékkal voltak magasabbak az előző negyedévinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik