Balázs Attila / MTI
Üzleti tippek

Újabb milliárdokért versenyezhetnek az építőiparban

Az ÉPÍTŐ-5 támogatási programra 2021. február 15-én reggel 8 órától adhatók be a támogatási kérelmek – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

Schanda Tamás kiemelte: a kormány ötödik alkalommal írja ki az ÉPÍTŐ programot, amelyre ezúttal 10 milliárd forintot fordítanak, ezzel is enyhítve a koronavírus-járvány negatív hatásait.

A technológiai fejlesztésekhez, gépbeszerzésekhez, újraiparosítási célt szolgáló beruházásokhoz biztosított vissza nem térítendő támogatás javítja a cégek működési hatékonyságát és termelékenységét.

Kapcsolódó
Az építőiparban már látják a válság végét
A koronavírus-járvány csak a második hullámban okozott csúszásokat.

Az ágazat továbbra is jelentős hatást gyakorol a munkaerőpiacra, az elmúlt évtizedben 90 ezer fővel nőtt az ágazatban foglalkoztatottak száma. A kormány ezért is mindent megtesz annak érdekében, hogy a szektor mikro-, kis- és közepes vállalkozásai folytathassák a korszerű technológiák bevezetését, a hatékonyság növelését eredményező beruházásaikat – összegezte az ITM miniszterhelyettese.

  • A programban a magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező mikrovállalkozások legalább 8 millió és legfeljebb 50 millió,
  • a kis- és középvállalkozások pedig minimum 25 millió és maximum 400 millió forint értékben igényelhetnek támogatást.

A támogatáshalmozás szabályainak figyelembe vételével azok a cégek is pályázhatnak, amelyek ezt már az ÉPÍTŐ program korábbi, 2018-as és 2019-es kiírásaiban megtették.

A kérelmek a rendelkezésre álló forrás másfélszeresét meghaladó támogatási igény beérkezéséig, de legkésőbb 2021. március 5-ig nyújthatók be.

Az ÉPÍTŐ-5 programra elektronikus felületen keresztül adhatók be a pályázatok, a részletes információk a pályázatkezelő honlapján olvashatók.

Az építőipar termelése 2010 óta mintegy 70 százalékkal bővült. Az újraindítási akcióterv fejlesztései és egyéb intézkedései – köztük a lakásépítés 5 százalékos áfája, a felújításokhoz kínált kedvezményes hitel – is új lendületet adhatnak az ágazatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.