Gazdaság

Matolcsy banktitokra hivatkozva nem árulja el, hogy vizsgálják-e Varga Judit ingatlanhitelét

Virginia Mayo / Pool / EPA / MTI
Virginia Mayo / Pool / EPA / MTI

A 444.hu vette észre, hogy az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó arról kérdezte írásban Matolcsy György jegybankelnököt, hogy vizsgálják-e Varga Judit igazságügyi miniszter és férje ingatlanhitelét.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Varga és férje 2013-ban egy 2144 négyzetméteres telket vásárolt Balatonhenyén. 2014-ig még két másik területet (kivett, beépítetlen terület) is vettek közösen, ami összesen közel 16 ezer négyzetméter. A háromgyermekes házaspár a balatonhenyei ingatlanra a tulajdoni lap szerint családi otthonteremtési kedvezményt igényelt az UniCredit bankon keresztül a magyar államtól. A csokot nyaralóra nem lehet igénybe venni, a vagyonnyilatkozat szerint Vargáék balatonhenyei háza nem is nyaraló, hanem családi ház. A hír megjelenése után az Igazságügyi Minisztérium közölte: visszafizeti a tízmilliós CSOK-támogatást az igazságügyi miniszter, ha a jogszabályban előírt határidőre sem költözik be családjával a 195 négyzetméteres házukba.

Matolcsy a válaszában azt írta,

banktitoknak minősülő adatokról az MNB törvényi felhatalmazás hiányában nem adhat tájékoztatást.

Varga és férje a XII. kerületben 200 millió forintért vásároltak ingatlanokat: a vételárból 8 millió forint foglalót önerőből fizettek ki, a fennmaradó 192 millió forintot pedig bankhitelből fedezték.

Kapcsolódó
Varga Judit igazságügyi miniszter és férje 200 millió forintért vásároltak ingatlanokat
A XII. kerületben vásároltak be, amihez 192 millió forint hitelt vettek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik