Gazdaság

Jövőre sem lesz még egy számjegyű az szja

A jövő évi költségvetési törvényjavaslatban az szerepel, hogy

a kormány 2021-ben is fenntartja a munka és a gyermeknevelés megbecsülésére épülő családi adórendszert, ami Európa egyik legalacsonyabb személyijövedelemadó-kulcsát (15%) alkalmazza, valamint jelentős családi adó-, illetve járulékkedvezményt biztosít.

Ebből egyértelmű, hogy a következő évben sem enyhül a dolgozók adóterhelése. Ezt egyébként megelőlegezte Gulyás Gergely miniszter egy év eleji kormányinfón, amikor a jövő évi adótervekről kérdezte őt az Mfor. Már akkor biztosra vette, hogy nem megy le 10 százalék alá az szja. Most kiderült, hogy egyáltalán nem módosul a kulcs. A csütörtöki kormányinfón ezt ismét megerősítette a miniszter a portálnak: költségvetési mozgástér hiányában 2021-ben sem változik a személyi jövedelmadó mértéke, marad 15 százalék. Pedig Orbán Viktor kormányfő nagyon szerette volna, ha már az előző évtized végére tovább csökken az adó, amíg el nem éri az egyszámjegyű tartományt.

A jövő évi adótervekről elvileg egy önálló előterjesztésben kellene színt vallania a kormánynak, ám ilyen csomag egyelőre nem ment be a parlament elé, csak két a koronavírushelyzettel összefüggő adózási javaslat. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszából az derült még ki, hogy a kormány az eddigieken túl nem tervezi, hogy újabb adómódosításokat terjesszen a parlament elé.

Kiemelt kép: Berecz Valter / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik