Marjai János / 24.hu
Gazdaság

Még olcsóbbak lettek a kiadó lakások, de nem mindenhol

-Még lejjebb ereszkedett a kiadó lakások bérleti díja a múlt év utolsó hónapjában – derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexből, amely több mint 80 ezer hirdetés adatai alapján bemutatja azt is, hogy 2020-ban a fővárosi kerületekben a lakásállományhoz képest mennyi volt a kiadó lakások aránya az ingatlanhirdetési portálon. Decemberben az országos albérletárak 1,3 százalékkal mérséklődtek novemberhez képest, az egy évvel korábbi bérleti díjakkal összehasonlítva pedig 11 százalékos volt a csökkenés.

Csökkenés, kivételekkel

Az ingatlanos portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László szerint az adatok alapján december volt sorrendben az ötödik hónap, amikor csökkent az országos lakbérindex, és a fővárost sújtja legjobban az albérletpiaci keresletcsökkenés. Éves szinten a fővárosi albérletárak 14,3 százalékkal estek vissza. Pest megyében viszont csak 2,6 százalékkal.  Az eltérés részben azzal magyarázható, hogy a fővárosi albérletáresés jóval magasabbról indult, és a befektetőknek folyamatosan alkalmazkodniuk kell a koronavírus okozta helyzethez és a külföldi turisták hiányához. Pest megyében nem volt korábban olyan mértékű áremelkedés, ráadásul a kínálat is szűkösebb volt.

A szakember hozzátette, az ország nagy részében szintén csökkentek a bérleti díjak. Ezzel szemben az észak-magyarországi és észak-alföldi városokban található albérletek drágulást mutattak éves szinten, előbbiek 3,6, utóbbiak 1,4 százalékkal kerültek többe.

Ekkora a fővárosi „albérlettorta”

A portál adataiból kiderül az is, hogy tavaly az összes budapesti lakás 9 százalékát hirdették kiadásra, ám a kerületek között hatalmas különbségek voltak. 2020-ban majdnem 925 ezer lakóingatlan szerepelt a nyilvántartásban, amiből több mint 80 ezer megjelent kiadóként az oldalukon, a tulajdonosok és ingatlanközvetítők kínálatában. (A kiadóként meghirdetett ingatlanok arányát nem a hirdetések számából kalkulálták, hanem a portál csoportosított nézete alapján, ahol a hirdetések ingatlanonkénti csoportosításban látszanak.)

Az V., a VI. és a VII. kerületben az összes lakás 21-30 százalékára kerestek bérlőt a tulajdonosok. Jelentős – 11-16 százalékos volt – az albérletek aránya az I., a II., a VIII., a IX. és a XIII. kerületben is. A legnagyobb arányban az V. kerületben adták ki a lakásokat, ahol az összes lakás 30 százaléka jelent meg tavaly kiadó ingatlanként náluk.

A többi budapesti városrészben ugyanakkor 10 százalék alatt maradt a kiadó lakások aránya. A külső kerületben pedig sokkal szűkebb a kínálat, mivel az összes lakás alig 2-3 százalékát hirdették meg kiadásra 2020-ban.

Az a tény, hogy tavaly majdnem minden harmadik belvárosi lakást kiadásra hirdettek meg portálunkon részben nem meglepő, mivel a KSH adatai alapján 2019-ben a vevők 30 százaléka külföldi volt a belső kerületekben, illetve 2015 és 2019 között a fővárosi lakásvásárlók 30-40 százaléka befektetési céllal keresett ingatlant

– értékelte az adatokat Balogh László.

Ajánlott videó