Gazdaság

Így maradhat érvényes a tajszám, ha nincs egészségbiztosításunk

A NAV-nál részletfizetésre is van lehetőség.

Elmagyarázta honlapján Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy mi a teendője annak, akinek nincs egészségbiztosítása. A jogszabályok szerint havonta 8000 forintot (napi 270 forintot) kell fizetnie annak, akinek nincs egészségbiztosítása, például azért, mert nincs munkaviszonya és egészségügyi szolgáltatásra más okból sem jogosult. Ha valakinek a 2020. július 1-je óta felhalmozott járuléktartozása több mint a járulék hathavi összege (ez idén 48 000 forint), akkor annak érvénytelen lesz a tajszáma.

A tájékoztatás szerint a NAV minden érintettet értesíteni fog a kötelező járulékfizetés kezdetéről és a fizetendő összegről, ezen kívül havonta tájékoztatni fogja azokat is, akiknek tartozásuk van, és időben felhívja a figyelmet a befizetésre. A leveleket postán és az ügyfélkapun keresztül is eljuttatják majd az érintettekhez.

A NAV ugyanakkor jelzi, hogy egészségügyi szolgáltatásra szociális rászorultság alapján is jogosult lehet az, akinek alacsony a jövedelme – ezt a rászoruló kérésére a lakóhelye szerinti járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatal állapítja meg. Ehhez a lakóhely szerinti kormányablakot kell felkeresni.

Ha valaki méltányolható okok miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, fizetési kedvezményt, azaz részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését kérheti a NAV-tól. Automatikus és pótlékmentes részletfizetés is kérhető. A kedvezményhez kérelmet kell benyújtani. A kérelem alapján a NAV naptári évente egyszer, legfeljebb 12 hónapra pótlékmentes részletfizetést engedélyezhet a kérelmező jövedelmi és vagyoni viszonyainak vizsgálata nélkül.

Ha valaki vitatja fizetési kötelezettségét, egyeztetési eljárást kezdeményezhet, az egyeztetés ideje alatt a tajszám  érvényes marad és az elmaradt járulék miatt nem indul végrehajtás.

Kapcsolódó
Teljes tanácstalanságban volt a család a fiuknak küldött NAV-os levél miatt
Úgy tűnik, az adóhatóság nem csak azokat szólítja fel egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére, akik nem biztosítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik