Gazdaság

Bevált a tanácsadó, akit Gulyás Gergely kirúgott, mert nagyon drágának találta

Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Újabb kétéves, 1,2 milliárd forintos megbízást nyertek el.

Ugyanaz a három külsős cég adhat tanácsot közbeszerzési ügyekben a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, amelyekkel két éve is leszerződtek. A pályázatot még októberben írta ki az állami cég, és a napokban meg is kötötték a megbízási keretszerződést, mely szerint:

  • a Meditkonzult Kft.,
  • az Imperial Tender Kft.,
  • valamint a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda

nyerte el a munkát. A megbízás kétéves, de egy évvel meghosszabbítható, a keretösszeg pedig nettó 1,2 milliárd forint. Ez a másfélszerese az előző szerződésnek. Ha két év alatt nem sikerül lehívni a teljes összeget, akkor a megbízó hosszabbíthat 12 hónappal. A megbízó a keretösszeg 80 százalékának (nettó 960 millió forint) lehívására vállalt kötelezettséget.

A feladat közbeszerzések lebonyolítása, valamint óradíjban szerződésmódosítással kapcsolatos teendők, és közbeszerzési ügyekben szakértés. A megbízó 2019 és 2020 évi közbeszerzési tervei alapján mintegy 160-200 db közbeszerzési eljárás lesz évente, az építési beruházás tárgyú keretmegállapodásos eljárás, illetve a versenyújranyitások várható mennyisége a szerződés időtartama alatt összesen 220 db.

A különböző közbeszerzések lebonyolításáért alapdíjként (nettó átalány) 370 ezer forint és 4,65 millió forint közötti összeget számíthatnak fel, az óradíjas munkákra pedig nettó 20 ezer forintot. Külön meghatározott esetekben az alapdíj 50-200 százalékának megfelelő korrekciós tényezőket rögzítettek a szerződésben. Ezen felül is lehetnek azonban felszámítható költségek, például a hirdetmények díjai, EKR-használati díj, eljárási költségek, illetékek, fordítási díj, szállásköltségek, stb. A szerződésből az is kiderül, hogy alvállalkozót vonnak be, a Dr. Takács Éva Ügyvédi Irodát.

Jól megy egyébként mostanában a tendernyerteseknek. A Meditkonzult árbevétele csaknem megduplázódott 2018-ról 2019-re, elérve a 414 millió forintot, adózott eredménye pedig 116-ról 197 millió forintra emelkedett. Az Imperial Tender is hasonlóan növekedett, árbevétele csaknem 410 millió forint lett tavaly az előző évi 278 millió forint után, miközben adózott eredménye 154 millió forintról 210 millió forintra nőtt.

Úgy tűnik, a Magyar Közútnak is bevált a hármas fogat, benne a korábban botrányosan végződött 4,8 milliárd forintos gigatender egyik főszereplőjével, a Nagy és Kiss Ügyvédi Irodával. Pedig volt olyan időszak, amikor a Nagy és Kiss Ügyvédi Irodát (és akkori két partnerét, az SBGK Ügyvédi Irodát, valamint az Ész-Ker Kft.-t) Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiebrudalta. Nem kért tovább a Miniszterelnökség az uniós finanszírozású projektekhez a milliárdos tanácsaikból. Ez akkoriban volt, amikor az Európai Bizottság a magyar közbeszerzés-ellenőrzés rendszerében – beleértve a külső tanácsadóknak kiszervezett munkát – annyi hibát talált, hogy minden tizedik eurót visszakért az uniós támogatásokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik