Gazdaság

Gulyás kirúgta a külsősöket, a Magyar Közútnak most óránként 20 ezer forintért szakértenek

Megvan, mely külső tanácsadók segédkezhetnek majd a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közbeszerzéseinél, és számíthatnak fel

alkalmanként nettó 1-4,5 millió forintos átalánydíjat, az egyéb szerződéses feladatokért pedig nettó 20 ezer forintos óradíjat.

A pályázatot még áprilisban írta ki az állami cég, és a napokban meg is kötötték a megbízási keretszerződést, amiből kiderül, hogy

  • a Meditkonzult Kft.,
  • az Imperial Tender Kft.,
  • valamint a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda

nyerte el a munkát. A megbízás két éves, de egy évvel meghosszabbítható, a szerződés értéke pedig 800 millió forint.

Nem először közösködnek a győztesek: az Imperial Tender Kft. a Nagy és Kiss Ügyvédi Irodával egyetemben a nyertesek között volt az Államkincstár közbeszerzések lebonyolítására kiírt 1,8 milliárd forintos pályázatánál. A Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda a nemrég botrányosan végződött 4,8 milliárd forintos gigatender egyik főszereplőjeként került a címlapokra. Az uniós finanszírozású projektekhez adhattak jogi és közbeszerzési tanácsokat a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztályának az SBGK Ügyvédi Irodával, valamint az Ész-Ker Kft.-vel együtt, ám Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nem kért tovább a külsősök  milliárdos tanácsaiból. Nem teljesen függetlenül attól, hogy az Európai Bizottság a magyar közbeszerzésellenőrzés rendszerében – beleértve a külső tanácsadóknak kiszervezett munkát – annyi hibát talált, hogy minden tizedik eurót visszakér az uniós támogatásokból.

Az Opten adatai szerint a Meditkonzult kisebb tanácsadónak számít, de 2016-ról 2017-re több mint duplájára, 207 millió forintra tornázta fel nettó árbevételét, adózott eredménye pedig majdnem megtriplázódott, így meghaladta tavaly a 100 millió forintot. Tulajdonosaként Kiss Balázst jegyezték be, aki a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló Budapest Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági tagja. Tavaly nyárig pedig a kisvárdai illetőségű Nagy György jegyezte a közbeszerzési tanácsadót, aki az állami út- és vasútberuházó társaság, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-nél állt alkalmazásban.

Az Imperial Tender 2016-ban még veszteséges volt, tavaly viszont már 80 millió forint feletti adózott eredményt könyvelt el, miközben árbevétele majdnem négyszeresére, 192 millió forintra nőtt.

Kiemelt képünkön: A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai megtisztítanak egy kátyúzásra előkészített munkagödröt a Csobánka és Pilisvörösvár közötti úton 2015. április 10-én.  Fotó: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik