Gazdaság

10 millió forintért szerződtette a kormány ezt az amerikai lobbistát

Tíz millió forintnak megfelelő dollárért szerződtetett újabb amerikai lobbistát a magyar kormány. A Szabad Európa megnézte, kit választott a kormány az érdekképviseletre, és hogy mit csinált eddig a 35 ezer dollárért.

David Reaboi szülei Erdélyből származnak, állítólag beszél is még magyarul, testépítő, jazzrajongó, szereti a mákos bejglit és az uborkasalátát. Nemzetbiztonsági szakértőként főleg a Közel-Kelettel foglalkozik, származása miatt pedig odafigyel Magyarországra is. Saját magát úgy jellemzi, mint aki „politikai hadviseléssel” foglalkozik. A Politico szerint „jobboldali Twitter-harcos”. A portál szerint abból a korábbi normákat felrúgó alt-rightos közegből érkezett, aminek nagy szerepe volt abban, hogy Donald Trump amerikai elnök lett 2016-ben. Ellenzi a muszlim bevándorlást, az „agresszív LMBT-nyomulást” és a Soros György vezette baloldali erőket.

A szerződés szerint David Reaboi:

  • kedvező médiamegjelenést biztosít Magyarország számára az Egyesült Államokban,
  • szembeszáll a Magyarországot érintő negatív médiamegjelenésekkel,
  • hálózatot épít írókból és szakértőkből, és ezeket a kapcsolatokat arra használja fel, hogy magas rangú magyar kormányzati
  • tisztségviselőknek interjúlehetőségeket teremt (legalább havonta öt interjú vagy publicisztika formájában).

Megbízása a 2020. szeptember 25. és december 20. közötti időszakra szól. Szeptember 20. óta mintegy 50 tweetben foglalkozott a magyar politikával, és ezen túl 4-5 olyan cikket posztolt, aminek megjelenéséhez köze lehet és megfelel a szerződésben foglaltaknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik