Gazdaság

Az MKB elnök-vezérigazgatója szerint sikeres volt az újjászervezés

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, dr. Balog Ádám közleményben számolt be róla, hogyan sikerült az öt éve rábízott újjászervezés.

2015-ben a több mint 60 éve működő MKB Bank reorganizációjának levezénylésére kapott megbízást. Értékelése szerint az MKB köré napjainkra komplex pénzügyi csoportot építettek fel, a vállalat 2016-os 37 milliárd forintnyi értéke az idei év közepére 237 milliárd forintra emelkedett. A reorganizáció, évről évre javuló üzleti eredmények mellett, sikeresen megvalósult. Az elért értéknövekedés 200 milliárd forint.

Az MKB eleget tett az Európai Unió valamennyi szakmai feltételének; részvényeit bevezették a Budapesti Értéktőzsdére, működése megfelel a pénzintézetekre vonatkozó nemzetközi előírásoknak – tette hozzá.

Meggyőződése, hogy az eredményességet biztosító stabil pénzügyi folyamatok és az erős alapokon nyugvó, fenntartható üzleti modell együttesen teremtik meg a tartós és folyamatos növekedést lehetővé tévő digitális jövőkép alapjait. Költséghatékonyan működést, gondosan felépített, ennek köszönhetően stabil és jövedelmező értékpapír-portfóliókezelést, a hagyományos erősségének számító vállalati, treasury és Private Banking pozíciók erősítését is kiemelte.

Összességében pedig kijelentette, hogy vállalását teljesítette, feladatát elvégezte. Ezért dr. Balog Ádám le is mondott, helyére, mint az Mfor írta, a hétfői rendkívüli közgyűlésen Barna Zsoltot választották, 2021. január 1-jétől, miután megkapta ehhez a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.

A közgyűlési döntés szerint Barna Zsolt az igazgatóság belső tagja lett, és annak elnöke 2021. január 1-jétől 5 évre. Az MTI szerint a közgyűlés jóváhagyta dr. Balog Ádám elnök-vezérigazgató munkaviszonyának 2020. december 31. napjával – illetve amennyiben addig az új igazgatósági elnök megválasztása nem hatályosul, úgy az új igazgatósági elnök tisztsége kezdőnapjával, de legkésőbb 2021. március első napjával történő közös megegyezéssel történő megszűnését.

Mint írtuk, a Budapest Bank Zrt. (BB), az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB) stratégiai együttműködésével egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozását készítik elő éppen, amely az ország második legnagyobb bankcsoportja lesz.

Kiemelt kép: Az MKB Bank Nyrt. tőzsdére lépése. Végh Richárd, a BÉT Vezérigazgatója, Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója, Csapó András, az MKB jogi, kormányzati és kiemelt ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese és Fenyvesi Csaba Gábor, az MKB Pénzügyi Ügyvezetői Igazgatóságának ügyvezető igazgatója (b-j) az MKB Bank Nyrt. tőzsdére lépése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 2019. június 17-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik