Gazdaság

Meginoghat Gattyán György pozíciója a leggazdagabb magyarok listáján

Koszticsák Szilárd/MTI
Koszticsák Szilárd/MTI

A Gattyán György érdekeltségébe tartozó Docler Holding által tulajdonolt 17 társaság beolvad egy tizennyolcadikba. Ezzel összességében közel 22,8 milliárd forintos tőkehiányt sikerült eltüntetni – írta meg az Mfor.hu.

Gattyán György  a Piac&Profit szerint Csányi Sándor után Magyarország második leggazdagabb embere, leginkább online szolgáltatásokkal szerzett vagyonát 280 milliárd forintosra taksálták. A legtöbb bevételt és eredményt az online, független, erotikus tartalmat is szolgáltató jasmin.com termeli, amelyek napi forgalma az elmúlt évben elérte a 40-45 millió látogatót, ezzel a világ 36. leglátogatottabb oldala volt.

A legfrissebb cégközlönyben megjelent hivatalos tájékoztatás szerint nem kevesebb, mint 17 társaság olvad be egy tizennyolcadikba, a Prior Systems Kft.-be. A a 17 beolvadó társaságból 14 saját tőkéje negatív, ilyen például két Il Bacio-érdekeltség is: az Il Bacio Kft. saját tőkéje jelentősen, közel -10,4 milliárd forinttal, míg az Il Bacio Security Kft. mínusza 63,6 millióra rúgott.

Összességében azonban a 17 beolvadó társaság negatív saját tőkéje megközelítette a 22,8 milliárdot, miközben a jegyzett tőkéjük együttesen mindössze 141 milliót tett ki. Tőketartalékukban 5,4 milliárd szunnyadt, emellett még volt 655 milliós lekötött tartalékuk. Az általuk felhalmozott veszteségek nagyságrendjére utal viszont, hogy a 17-ek eredménytartalékának a mínusza meghaladta a 29 milliárdot. A lap szerint a tőkehiányra magyarázat lehet, hogy a Docler-csoportra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 80,3 millió eurós bírságot szabott ki. A tőkerendezést követően a 17 céget befogadó tizennyolcadik, a Prior Systems Kft. 71,35 millió forintos jegyzett és 2,45 milliárdos saját tőkével vág neki a jövőnek.

A befogadó Prior Systems Kft. 2014 áprilisában jött létre, 2019-es évet 42,3 millió forintos veszteséggel zárta, aminek következtében az ő saját tőkéje is mínuszba (-25,3 millió) ment át. Az Mfor.hu szerint arra lehet következtetni, hogy 2020-ban akár meginoghat Gattyán Györgynek a 100 leggazdagabb magyar rangsorában 2019-ben elfoglalt ezüstérmes helyezése.

Kiemelt kép: Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban tartott adományátadáson 2020. május 7-én. Hatvan teqballasztalt kaptak adományként magyarországi gyermekotthonok a Docler cégcsoport felajánlásaként. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik