Gazdaság

NAV-os nyomtatvány híján veszélyben az ágazati bértámogatás idei kifizetése

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Könnyen meglehet, hogy csalódnak azok a vendéglősök, akik azzal számoltak, hogy még idén megkapják az ágazati bértámogatást.

A NAV december 3-án kihelyezte, majd eltávolította a havi (2008-as számú ) járulékbevallás 14.0-és verzióját, majd visszahelyezte a 13.0-ás verziót. Cikkünk megjelenésekor is csak ez látható az adóhatóság oldalán. A 14.0-ás verzióra pedig elutasító nyugtát küld jelenleg is a NAV.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete azért hívta fel a jelenségre a figyelmet közleményében, mert a NAV által javított bevallás kellene a 18 kiemelt tevékenységi körben elérhető, az 50 százalékos, legfeljebb a minimálbér másfélszeresének (241 500 forintnak) megfelelő, november 11. és december 12. között igényelhető ágazati bértámogatás elszámolásához, érvényesítéséhez. Ruszin Zsolt alelnök megkeresésünkre azt mondta, a korrigált bevallást már egy hónapja ki kellett volna rakni. Azonban mint fogalmazott, az adóhatóság Központi Irányításán a Bevallás Főosztálynak 22 nap alatt is csak egy hibás verziót sikerült elkészítenie.

Ruszin Zsolt hozzátette, a bértámogatási kiutalásának feltétele a bevallás, és a járulékfizetés. A szokásos határidő 12.-e lenne, de mivel az Államkincstár leáll december 15-ével, ha valaki még idén meg szeretné kapni a bértámogatást, akkor érdemesebb előbb leadnia a szükséges dokumentumokat.

Az MKOE szerint a problémát tetézi, hogy – szokásos módon – a december 12-i elszámoláshoz a bértámogatási elszámolólapokat a kormányhivatalokhoz már be kellett nyújtani, ha a munkáltató még idén szeretné megkapni a támogatást. Ehhez azonban a fenti bevallásra és a járulék befizetésének igazolására is szükség van.

A kormányhivatal azt javasolja, hogy a bérszámfejtési adatokat célszerű beküldeni már most, mert ezzel esély nyílik az idei elbírálásra. A bevallást és az utalási igazolást néhány nap múlva is lehet pótolni.

Van mentőmegoldás

Angyal József okleveles adószakértő cikkünk megjelenése után jelezte, hogy a probléma áthidalására van megoldás. Be kell állítani a bérszámfejtési programban, mintha kivás lenne a bértámogatást igényló vállalkozás, és akkor számszakilag stimmelni fog a bevallás. A magyarázat, hogy amelyik vállalkozásnak jár a novemberi ágazati bértámogatási kedvezmény, annak ugye szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulás nem kell fizetni. Náluk kell a bérszámfejtést kivásra állítani, mert a kivás szintén nem fizet szocho-t és szakképzésit. Így a kedvezményezett vállalkozás igénybe tudja venni a jogszabályban biztosított kedvezményt. Angayal József szerint a NAV mulasztása nem eredményezheti, hogy a vállalkozások ne tudjanak élni a kedvezménnyel. Ruszin Zsolt is egyetértett az ötlettel.

Frissítünk!

A NAV pénteken este jelezte a 24.hu-nak, hogy további türelmet kérnek, az adókönnyítések átvezetése a 2008 jelű bevalláson folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik