Gazdaság

A nyugdíjasoknak azt ajánlják, inkább a csendesebb időszakokban vásároljanak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a vevők segítő hozzáállása nagy segítség a boltok üzemeltetőinek, és az ellenőrzéseket végző munkatársaknak is.

A szövetség főtitkára, Vámos György úgy fogalmazott a Magyar Nemzetnek, a lakosság dicséretet érdemel. Ádvent első hétvégéjén mindkét napon úgy tapasztalták a kereskedők, hogy a vevők a kötelező maszkviseléstől a hétórás zárásig fegyelmezetten együttműködtek.

Vámos György szerint a járványügyi korlátozások miatti visszafogott, a december előtti várakozásokhoz képest bátrabb, ám szabálykövető és tudatos fogyasztás jelent meg az üzletekben. Már nincs spájzolás, hiszen az emberek megtapasztalhatták, hogy biztonságos a hazai kiskereskedelem teljes rendszere.

Az új idősávos szabály alapján a 65 évesnél fiatalabb vásárlók szombaton 10 órától tudták felkeresni a boltokat friss alapanyagokért, az ajándéküzletek pedig eleve nem nyitnak ennél korábban. A délelőtti időpontban természetes szerinte, hogy amint lehetőség nyílik, egyszerre többen jelennek meg főként az üzletközpontokban. Önmagában tehát nem utal rohamra a szabályozott vásárlási keretekhez igazodó kereslet.

A védett korú fogyasztók érdekében bevezetett kétórás vásárlási idősávról azt mondta, a fiatalabbak helytállnak, az idősebbek viszont nem kiszámítható módon élnek a kizárólagos lehetőségükkel. Az online pénztárgépek adataiból is az látszik, hogy a délelőttönkénti kétórás idősávok forgalmának egy része más napszakokra vándorol.

Szerinte megint fel kell hívni az idősebb családtagok figyelmét arra, hogy a járvány még nem érte el csúcspontját, a veszély fokozódik, a boltokban is, ezért a feltétlen szükséges délutáni, esti vásárlásaikat a csendesebb napszakban intézzék.

Ezt ajánlják egyébként a járványügyi szakemberek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik