Gazdaság

Tiszta párlatot öntünk a pohárba, így adózik a pálinka jövőre

Újra jövedékiadó-mentessé válik az otthoni pálinkafőzés és részben a bérfőzés is. A többi adó, vagyis az áfa és a csipszadó marad.

Mivel az Európai Unió módosította a vonatkozó szabályozást, így már jövőre újra adómentes lehet a pálinkafőzés – jelentette be októberben a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Tállai András. Mármint jövedékiadó-mentes, de nem teljes mértékben.

A napokban elfogadott őszi adócsomag szerint 2021-től jövedékiadó-mentes a magánfőző által előállított párlat, a tárgyévben legfeljebb 86 literig. Ez elég nagy ugrás, hiszen amikor először lett adómentes a pálinkafőzés, 2010-től, akkor még csak 50 liter maximum 86 fokos párlatot főzhetett le a magánfőző adómentesen.

Jövedékiadó-mentes jövőre még a bérfőzött párlat, egy bérfőzető részére évente legfeljebb 50 liter mennyiségig – abban az esetben is, ha a bérfőzető adóraktárnak kívánja értékesíteni a pálinkát.

Értelemszerűen az e feletti mennyiség adóköteles. Az egy bérfőzető részére az évente 50 litert meghaladó, vagy a nem adóraktári értékesítésre szánt mennyiségre hektoliterenként 333 385 forint a jövedéki adó.

Az áfa és a csipszadó marad

Néhány napja már tudjuk, hogy Orbán Viktor szerint a pálinka alapvető élelmiszer – valójában persze nem tartozik ezek közé. Mint ismert, az alapvetőnek tekintett élelmiszerek közül többnek csökkent már az áfája, így a tejnek, tojásnak, halnak, baromfi- és sertéshúsnak is.

Akár alapélelmiszer a pálinka, akár nem, tavasszal a pálinkalobbi szerette volna, ha 27 százalék helyett 5 százalékos áfát kellene csak fizetni rá. A Magyar Pálinka Lovagrend a fogyasztás megzuhanására hivatkozva hiába forszírozta a dolgot a Pénzügyminisztériumnál. A forgalom visszaesésének hátterében a 2019 elején a pálinkákra is kivetett, csipszadóként is emlegetett népegészségügyi termékadó állt, amely egy üveg 0,5 literes pálinka kereskedelmi árát 500-1000 forinttal emelte meg. Az adót azért kellett kivetni a pálinkára, mert az unió felszólította Magyarországot, hogy nem lehet kivételezni. A pálinkalobbi áfaügyben nem járt sikerrel, az őszi adócsomagban legalábbis nem rendelkeztek a pálinka áfájának leszállításáról.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik