Belföld

Orbán Viktor: A pálinka alapvető élelmiszer

Csárdi Antal kérdezte Orbán Viktort a Parlamentben arról, hogy szerinte „megfelel-e a társadalmi igazságosság elvének az, hogy az alapvető élelmiszerek többsége 27 százalékos áfával sújtott, míg a szálláshely szolgáltatások csak 5 százalékos áfával?” Az LMP-s politikus azt is megkérdezte, hogy „mire van Ön szerint szükségünk? Alapvető élelmiszerekre, vagy pálinkára?” Hozzátette: az otthon főzött pálinka adómentes.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban úgy reagált: „kicsit összezavart képviselőtársam, mert én úgy tudom, hogy a pálinka a 27 százalékos kategóriába tartozik, bár az én felfogásom szerint alapvető élelmiszernek minősül, ennek ellenére a 27 százalékos sávban van.” (Egy közelmúltbeli döntés értelmében azonban 2021-től 86 liter pálinkát lehet Magyarországon adómentesen főzni – a szerk.)

2021-től 86 liter pálinkát főzhetünk évente adómentesen
Jövőre mindenkit megillethet a pálinkafőzés szabadsága.

Amikor egyébként a kormányfő azt mondta, hogy a pálinka alapvető élelmiszer, a kormánypárti többség tapsba és ovációba tört ki.

Ezek után Csárdi Antal azt mondta, hogy a „pálinka nem alapvető élelmiszer. Az embereknek alapvető élelmiszerekre van szükségük, nem pedig pálinkára.”

Orbán Viktor végük származási érvvel oldotta meg a pálinka-kérdést:

Ön mégiscsak egy belvárosi képviselő, mi pedig máshonnan jövünk. Ezért a különböző a dolgok megítélése, vegyük ezt egyszerűen szociológiai adottságnak.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 16-án. MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik