Gazdaság

Ezért hívták Orbánt „füles gulyásnak” a német közszolgálati csatornán

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a ZDF német közszolgálati csatornán volt terítéken a magyar és lengyel uniós vétó, a november 20-ai Heute Show című szatirikus politikai műsorában. Az adásban egészen erős szavak hangzottak el, a magyar és a lengyel kormány viselkedését hányingerkeltőnek nevezték, Orbán Viktorról pedig azt mondták, azzal, hogy megvétózza a jogállamisági záradékot, „elismeri, hogy Magyarország nem jogállam”.

A magyar miniszterelnököt egy ponton „füles gulyásnak” nevezték, ami a német nyelvben kevésbé jártas magyaroknak talán nem igazán érthető kifejezés, még ha sejteni lehet is, hogy nem éppen hízelgő Orbánra nézve.

A „füles gulyás” ugyanis – ahogyan arra Péterfy Gergely író is felhívta a figyelmet Facebook-oldalán – egy olyan tükörfordítás, aminek jelentése sokkal inkább a hátsó fertály, mint a gasztronómia irányába mutat.

Németül az Arsch mit Ohren kifejezés szó szerinti jelentése fenék fülekkel, azaz magyarul seggfej, seggarc. Egy tévéműsorban azonban nem illik és nem is olyan vicces bárkit direktben leseggfejezni, ám adta magát egy, az Arsch szóra kimondva egészen jól rímelő és még erős magyar kulturális vonatkozással is rendelkező szó, a Gulasch (gulyás). Így hangzott el a Heute Show-ban a Gulasch mit Ohren jellemzés, ami szó szerint ugyan valóban füles gulyást jelent, a műsor készítői azonban arra utaltak a szójátékkal, hogy véleményük szerint Orbán egy seggfej.

A műsor magyar felirattal itt nézhető meg.

És hogy mi a műsor apropója? Az, hogy Orbán Viktor egészen rendkívüli tettet vitt véghez a héten az Európai Unióban: sikerült komolyabb válságot csinálnia, mint az, hogy az unió egyik tagállama hamarosan megegyezés nélkül hagyhatja el az EU-t. A magyarok és a lengyelek vétója ugyanis lesöpörte a brexitet a csütörtöki uniós csúcstalálkozó napirendjéről. Eredetileg úgy volt, hogy Michel Barnier brexit-főtárgyaló beszámol a tárgyalások jelenlegi helyzetéről, de ezt végül elvetették, a tájékoztatót a jövő hét elejére tolták, az EU-csúcs így kizárólag a költségvetési vétó kríziséről szól. Minderről itt olvashat bővebben:

Orbán meg tudja nyerni az uniós vétóval kapcsolatos harcot, de annak súlyos ára lesz
Van, aki hamarabb hátrálhat meg, mint a magyar miniszterelnök, amivel Orbán számol is. A következmények viszont beláthatatlanok lesznek, mert akkor mostantól bármikor lehet a vétóval zsarolni.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik