Belföld

Szájer a vétóról Bayernak: a jogállam uniós önkény

A fideszes EP-képviselő szerint azért lettünk bűnbakok, mert a  gazdagok a jogállamisági normákkal leplezik fukarságukat.

Szájer József a Hír TV-ben Bayer Zsolt vendégeként az EU-támogatások jogállamisági kritériumokhoz kötéséről azt mondta, Magyarországot kizárólag azért akarják büntetni, mert gyakorolja a jogait. A fideszes EP-képviselő a fideszes újságírónak arról beszélt, szerinte minden kultúrában más és más, mik a jogállami normák, így van német, brit és francia modell is.

Szájer József szerint az ugyanakkor nem egyértelmű, mi a jogállam fogalma az EU-ban. Jelenleg az önkényes, a kettős mérce eszköze és egyben politikai furkósbot is.A fideszes EP-képviselő külön kitért rá, hogy az uniós alapszerződés egyenlő jogúként nevezi meg az egyes tagországokat, amelyeknek különféle jogaik vannak, szavazati- és vétójoguk is. Szerinte most Magyarországot azért akarják büntetni, mert él a jogaival. Az a pénz, amit megvétóztunk, valójában egy hitelfelvétel, nem a saját pénzünk.

Szájer a helyreállítási alaphoz kötött jogállamisági feltételekről azt mondta, Magyarország korábban is jelezte nemcsak azt, hogy a jogállamiságot a politikai zsarolás eszközeivel ne kapcsolják össze, hanem azt is, nem jó, hogy Európa eladósítja magát a következő nemzedékek rovására. Magyarország jól kezelte a járványt, nekünk nincs szükségünk plusz forrásokra – tette hozzá.

Orbán: Magyarország felvett 800-900 milliárd forintnyi hitelt több tíz évre
A kormányfő szerint Soros György a világ legkorruptabb embere, aki zsarolja Magyarországot.

A kormánypárti politikus szerint csak azért, szolidaritásunk jeleként mentünk bele, hogy segítsük a déli országokat. Most viszont a gazdag uniós országok egyszerűen Magyarországra akarják fogni saját fukarságukat. Szájer József szerint ezek az országok hazánkkal akarják elvégeztetni azt a szívességet, hogy a vétójoggal élve nekik ne kelljen finanszírozni ezeket a hiteleket. Hozzátette: most az a narratíva, hogy a magyarok és a lengyelek akadályozzák, hogy a déli országok forrásokhoz juthassanak.

Kiemelt kép: HírTv /Bayer show   

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik