Gazdaság

72 ezer nyugdíjas csúszott a szegénysorba tavaly

A KSH Háztartások életszínvonalát vizsgáló kiadványa szerint  megállíthatatlan a kedvezőtlen folyamat, tavaly tovább romlott a nyugdíjasok helyzete, több lett közülük a relatív jövedelmi szegénységben élő.

Relatív jövedelmi szegényeknek azokat nevezi a statisztika, akiknek jövedelme nem éri el a medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát, vagyis a szegénységi küszöböt. 2019-ben ez az érték 105 259 forint volt, 13 százalékkal magasabb az előző évi 93 312 forintnál. A nyugdíjasok között pedig egyre többen feleltek meg ennek a fogalmi meghatározásnak, hiszen a 2018-ban regisztrált 10,9 százalék után 2019-ben már a legidősebbek 14,3 százaléka volt jövedelmi szegény – figyelt fel rá a Privátbankár.hu.

Ez azt jelenti, hogy

  • 2019-ben 293 722 nyugdíjas élt a szegénységi küszöbnél (105 259 forintnál) kevesebb pénzből havonta,
  • egy évvel korábban ez a szám még „csak” 221 488 fő volt.

Vagyis egy év leforgása alatt kiugró számú, 72 ezer nyugdíjas csúszott szegénysorba Magyarországon.

2010 óta elég látványosan romlott a helyzet. Tíz éve a jövedelmi szegények aránya a nyugdíjasok között még csak 4,6 százalék volt (szemben a mostani 14,3 százalékkal), az érintettek létszáma pedig 113 ezer fő volt (szemben a tavalyi majdnem 294 ezer fővel).

A portál szerint bár a KSH adatai alapján 293 ezerre tehető a jövedelmi szegénységben élő nyugdíjasok száma, szigorúan az ellátások nagyságát tekintve ennek többszöröse lehet az érintettek köre. A Magyar Államkincstár adatai alapján ugyanis mintegy 580 ezren vannak azok, akik havonta a szegénységi küszöbértéknél kevesebb, legfeljebb 100 ezer forintnyi összeget kapnak az államtól nyugdíjként.

Az eltérés hátterében a nyugdíjas munkavállalás állhat. Az alacsonyabb összegű nyugdíj mellé ugyanis a KSH statisztikájában jövedelemként a munkabér is beszámít, ami – mint az adatok mutatják – sokak jövedelmi helyzetét tudja javítani.

A portál szerint az, hogy a nyugdíjasok egyre nagyobb mértékben – és láthatóan egyre nagyobb számban – szegényednek el, két dologra vezethető vissza. Részben az inflációhoz kötött nyugdíjemelés, részben pedig a bérek elmúlt néhány évben regisztrált gyors ütemű növekedése áll a folyamatok hátterében.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik