Gazdaság

A minisztérium is elismerte, a NAV-os áfabevallás-tervezet mellett is szükség lesz a könyvelőkre

Elismeri a pénzügyi kormányzat, hogy felerősödik a könyvelők, adózási szakemberek szerepe, hogy munkájukra továbbra is szükség van, az áfabevallás tervezet kiajánlása után. Az Adótanácsadók Egyesülete szerint nem várható jelentős adminisztrációcsökkentés, inkább többletfeladatokra kell számítani.

Zara László elnök emlékeztett rá, korábban olyan nyilatkozatok hangzottak el a pénzügyi kormányzattól, hogy a jövő év második felétől az áfabevallás-tervezet kiajánlása jelentős adminisztrációcsökkentést jelent. Ez a közlemény azt a képzetet kelthette, hogy könyvelőre, adótanácsadóra ez ügyben már nem lesz szükség. Az Adótanácsadók Egyesülete ezt közleményben nehezményezte, mert véleményük szerint a munkájuk nemhogy csökkenne, inkább növekszik az áfabevallás-tervezetek kiajánlásával, jövőre. A miniszternek írt ezzel kapcsolatos levelükre elsőre nem kaptak választ, azonban közleményük után igen.

A Pénzügyminisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkárának álláspontja szerint az áfabevallás-tervezet kiajánlásának kormányzati kommunikációja nem sugallta, hogy ennek következményeként csökkenne a könyvelők, adózási szakemberek tevékenységének létjogosultsága, munkájának szükségessége, elismertsége. Megerősítette az egyesület azon álláspontját, hogy az áfabevallás-tervezeteket minden esetben felül kell vizsgálni a valós folyamatok alapján, ki kell egészíteni, javítani kell, amihez kellenek a könyvelők illetve adózási szakemberek. A válasz szerin a bevallástervezet kiajánlása inkább a jelenlegi bevallások kitöltésének alapjául szolgáló adatrögzítési munkát fogja (legalább részben) kiváltani, illetve adott esetben a használt könyvelési szoftverek cseréjét vonhatja maga után. Azonban semmiképpen nem jelenti a könyvelők, adózási szakemberek szakértelmének háttérbe szorítását, megbecsültségük rombolását, hanem fenti munkák szükségessége miatt éppenhogy felerősödik a könyvelők, adózási szakemberek szerepe a korábbiakhoz képest.

A válasz arra nem tért ki, hogy az áfabevallás-tervezetek kiajánlása a minisztérium szerint miért lesz jelenős adminisztrációcsökkentés, ha az áfamegállapítás és nyilvántartás előírásai, a számlák könyvelési szabályai nem változnak. Ugyanis az egyesület szerint az adatok lekérdezése az adóhatóságtól, majd összevetése a bizonylatokkal, a tervezet ellenőrzése mind többletfeladatot jelent majd, még akkor is, ha ez az adatrögzítési munkát – legalább részben – kiválthatja.

Ezen hiányérzetük ellenére is remélik, hogy a jövőben előzetesen, és nem az intézkedések és azok kommunikációja után kerül sor érdemi egyeztetésére – zárta az egyesület közleményét Zara László elnök.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik