Belföld

Újraindítási adó bevezetését tervezi Budapest

A főváros egy félszázalékos, úgynevezett újraindítási adó bevezetésén gondolkozik, amelyet az ötmilliárd forintnál nagyobb iparűzési adóalappal rendelkező vállalkozásoknak kellene fizetniük, amíg Budapest ki nem jut a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból – mondta a főpolgármester a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács ülésén tartott prezentációjában.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy a főváros működőképességének fenntartása kiemelt nemzetgazdasági érdek, a válság idején pedig érdemes újragondolni, kik tudnak legalább átmenetileg nagyobb mértékben részt venni a közteherviselésben. Ez egyfajta válságkezelő hozzájárulás lenne azoknak a szektoroknak, amelyeket kevésbé viselt meg a járvány, mint más iparágakat, vagy „az életéért küzdő fővárosi önkormányzatot”.

A következő szektorokban kellene fizetni az 5 milliárd forintot elérő Iparűzési (IPA) adóalappal bíró cégeknek a félszázalékos adót:

  • Feldolgozóipar;
  • Villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás;
  • Vízellátás: szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés;
  • Kereskedelem, gépjárműjavítás,
  • Szállítás, raktározás, információ, kommunikáció;
  • Pénzügyi, biztosítási tevékenység;
  • Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység;
  • Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység

Karácsonyék számításai szerint Budapest arányaiban háromszor több adóbevételtől esik el a járvány miatt, mint a központi költségvetés. A főváros bevételeinek 70 százaléka származik az iparűzési adóból, amely idén várhatóan csak 139 milliárd forint lesz a tavalyi 165 milliárd forint után – tette hozzá.

Karácsony Gergely közölte, a főváros 300 milliárd forintos idei működési költségvetésében összesen 69 milliárd forintos lyuk van, a városvezetésben pedig arra számítanak, hogy 2022-2023-ban érhetnek véget a koronavírus-járvány miatti szűk esztendők.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy a következő időszakban megpróbálják újratárgyalni a kormánnyal a fővárost érintő központi elvonásokat is.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik