Gazdaság koronavírus

Korábban soha nem látott mértékű hiány jött össze októberben

Októberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett  központi alrendszere 333,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel az év első tíz hónapjában 2604,2 milliárd forintra emelkedett a deficit – derült ki a Pénzügyminisztérium hétfői tájékoztatójából. Azt is írták benne, hogy a kormány legfőbb célja a járvány második hullámának idején az emberi élet védelme és a gazdaság működőképességének fenntartása, a  központi költségvetés ezért továbbra is maradéktalanul biztosítja az egészségügyi védekezéshez és a gazdaságvédelmi intézkedésekhez szükséges forrásokat.

A védekezési kiadások és a gazdaságnak nyújtott támogatások, valamint az uniós fejlesztések előfinanszírozása eredményeként október végére a  központi költségvetés 2140,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai  489,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 25,7 milliárd forintos többletet értek el. (MTI)

Az idei októberi deficit a Portfolio 2002-2020 közötti gyűjtése szerint azt jelenti, hogy korábban soha nem látott szintre emelkedett a hiány. A PM megjegyzi, hogy „2020 októberében a központi alrendszer 333,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, mely 62,1 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél”. Azt is közölték, hogy 2020 októberében 88,0 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik