Gazdaság koronavírus

A második hullámban nem számolnak a tavaszihoz hasonló leállással a magyar cégek

Átlagosan korábbi termelési kapacitásuk 90 százalékára tudtak visszakapaszkodni a magyar cégek idén őszre.

Júliusra korábbi termelési kapacitásuk átlag 40-60 százalékával tudtak újraindulni a hazai cégek a járvány első hullámát kísérő gazdasági sokk után. Ezt követően, néhány hónap leforgása alatt viszont látványos visszapattanás következett: hiszen szeptemberre már átlagosan a járvány előtti termelési szintek 90 százalékán működtek a vállalatok – derül ki a több mint 300 hazai vállalatnak változatos személyügyi szolgáltatásokat nyújtó, regionálisan is aktív WHC Csoport saját adataiból.

A tavaszi drámai gazdasági visszaesés drasztikusan érintette a hazai vállalatok kölcsönzött munkaerőállományát, hiszen a járvány elleni védekezés miatti kényszerű létszámleépítés első körben a kölcsönzött munkavállalókat érintette. A cég kikölcsönzött munkaerőállományának mintegy 40 százalékát veszítette el megrendelői leépítései miatt tavasszal, másfél hónap leforgása alatt  – ismertette  a HR Fest online szakmai konferencián a cégcsoport üzletágfejlesztési vezetője, Gyarmati Szilvia.

A nyár folyamán azonban ismét éles fordulat következett be, a hazai termelő vállalatok általánosságban megtanultak együttélni a vírussal, szigorú járványvédelmi protokollokat dolgoztak ki és intézkedéseket foganatosítottak, melyekkel biztosítani tudják munkavállalóik egészségvédelmét, és így az üzletmenet-folytonosságot.

Meglepően gyorsan fordult a kocka nyár közepétől, hiszen az ügyfelkörünkbe tartozó cégek elkezdték gőzerővel felpörgetni termelési volumenüket, így hirtelen ismét a korábbi években megszokottá vált munkaerőhiánnyal szembesültek, a leépített humánerőforrás-kapacitásokat elkezdték pótolni, vagyis radikálisan más jellegű kihívásoknak kellett cégüknek is megfelelni, amint újra a toborzás került előtérbe. Partnereiktől heti szinten akár többszáz fő kölcsönzött munkaerő felvételére vonatkozó igény érkezett az elmúlt hónapokban. Ez nagy kihívást jelentett, hiszen a minőségi munkaerő nagyon gyorsan elfogyott a magyar piacon.

A tavaszi leépítési hullámban sok vállalat próbálta megtartani jó minőségű munkaerejét, és első körben azokkal a munkavállalókkal szakították meg együttműködését, akiket kevésbé kompetensnek értékeltek. Most az látszik, hogy a nagy létszámot foglalkoztató hazai termelő, kereskedelmi és logisztikai vállalatoknál ismét megnőtt az igény a kölcsönzött munkásokra, vendégmunkásokra.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik