Gazdaság koronavírus

Látszik a járványhatás a vásárlásainkon

A SKH friss jelentése szerint 2020. szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,6, naptárhatástól megtisztítva 2,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,0 százalékkal nőtt a forgalom. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,2, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,6 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer kiskereskedelmi üzletekben 3,8 százalékkal csökkent a forgalom. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (5,2%) és az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (0,7%) nőttek, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (–8,0%), a bútor-, műszakicikk-, illetve a textil-, ruházati és lábbeli- (egyaránt –21%), valamint a használtcikk-üzletekben (–23%) csökkentek az eladások. Az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 9,8 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 33%-kal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.

2020. január–szeptemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 0,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,1%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.

2020. szeptemberben az előző hónaphoz képest 1,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1043 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik