Gazdaság

Budapesten csaknem kétszer annyit lehet keresni, mint Kelet-Magyarországon

2020 második negyedévében változatlanul a fővárosban dolgozók átlagkeresetei voltak a legmagasabbak, melyek elérték az 512 000 forintot. A legalacsonyabb bruttó, 278 140 forintos átlagkeresete a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetek alkalmazottainak volt — számolt be a Növekedés.hu.

Budapest kereseti előnye a többi területhez képest is kiemelkedő. Csak a fővárosban, illetve Győr-Moson-Sopron megyében (412 190 forint) haladta meg a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete az országos átlagot (406 820 forint). A lap a KSH adatai alapján arról ír, hogy Budapesten az egyes ágazatok közül a legjobban a pénzügyi szolgáltatás területet fizetett. A második helyen az információ és kommunikáció terület végzett. Az idei első félévben a legalacsonyabb fizetéseket a vendéglátás szektorban lehetett hazavinni.

A fővárosi nettó átlagkereset — a közfoglalkoztatottak nélkül — 329 ezer forint volt 2020 első félévében.

A fővárosban a szellemi foglalkoztatottak nettó átlagkeresete 393 ezer forintot tett ki az idei első félévben. Ez nagyságrendileg 20 százalékkal magasabb, mint a teljes budapesti átlag.

A foglalkoztatási ráta, a 15–64 évesek körében, 2020 második negyedévében Budapesten volt a legmagasabb, 73,5 százalék és Baranya megyében a legalacsonyabb 62,1 százalék. Éves alapon a legjelentősebb negatív változás Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt tapasztalható, ahol a foglalkoztatási ráta 8,7 százalékponttal csökkent a KSH adatai alapján. Ezzel szemben Komárom-Esztergom megyében 5,7 százalékponttal növekedni tudott.

Kiemelt kép: Csanádi Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik