Gazdaság

A 61 ezer jelentkezőből mindössze ezren mehettek tovább az ingyenes állami informatikai képzésben

Az Újratervezés programban lezárult a beiskolázás, elkezdődött a képzések a második fázisa.

Mintegy ezren kezdhetik meg a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként meghirdetett Újratervezés Programra épülő informatikai képzéseket 2020. október 28-ától – adta hírül az ITM hoozátéve, ez a program is segíti a koronavírus-járvány miatt pályamódosításra, újrakezdésre kényszerült álláskeresőket. Az intenzív és az első pótvizsgáig ingyenes képzések államilag elismert bizonyítvánnyal zárulnak. A felkészülésekkel, szünetekkel és vizsgákkal együtt jövő áprilisra végző informatikusok nagy többsége hamar jól fizető álláshoz juthat a minisztérium szerint.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében – a veszélyhelyzet munkaerőpiacot érintő hátrányos következményeinek elhárítása céljából – meghirdetett Újratervezés program idén májusban indult el. A programra összesen 61 886-an jelentkeztek anno. Az ingyenes, 8 hetes alapozó informatikai képzés záróvizsgájának sikeres teljesítéséről összesen 8871 fő kapott igazolást. Mint a minisztérium hangsúlyozta, az alapozó informatikai képzést eredményesen teljesítők naprakész, a gyakorlatban is jól hasznosítható tudást szereztek, az elsajátított ismeretek érdemben segíthetik elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon.

Közülük került ki az Újratervezés program második fázisának mintegy ezer résztvevője, akiknek a beiskolázása nemrégiben zárult le. A résztvevők átlagéletkora 40 év, 60 százalékuk vidéki, jelentős részük a koronavírus-járvány következtében vált álláskeresővé.

A program szerdán elinduló fázisában ez az ezer karrierváltó vagy állását elvesztő kezdi meg az intenzív, négy hónapon át napi 8 órás elfoglaltságot jelentő képzést. A kijelölt intézményeknél gyakorlatorientált digitális eszközökkel támogatott oktatás zajlik majd négy informatikai szakágban, magyar nyelvű e-learning tananyagból, folyamatos mentori támogatás mellett. A Diákhitel Plusz program keretében nulla százalékos kamatozású hitel érhető el a leendő informatikusok számára annak érdekében, hogy az oktatás idejére biztosítani tudják megélhetésüket. A hitel saját informatikai eszköz beszerzésére is használható. Maga a képzés teljesen díjmentes, a résztvevőknek a vizsgákért és az első pótvizsgáért sem kell fizetniük.

Az Újratervezés program várhatóan kibővített formában folytatódik majd, az alapszintű képzések mellett gyártóspecifikus, haladó tréningek kialakítása is tervben van.

Kiemelt kép:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik