Gazdaság

Két és fél év letöltendőt kértek Töröcskei Istvánra, akit most engedtek ki a börtönből

Bűnügyi felügyeletbe helyezték a bankárt és a feleségét.

Kiengedték a börtönből a Széchenyi Bank egykori vezetőit, akiket hatmilliárdos hűtlen kezeléssel gyanúsítanak. Töröcskei István és felesége, valamint a harmadik, letartóztatásban lévő társuk is bűnügyi felügyeletbe került. Szinte ezzel egy időben kitűzték Töröcskeinek a zalai Széchenyi István Hitelszövetkezethez kapcsolódó ügyében az előkészítő ülés időpontját.

A Zalaegerszegi Törvényszék sajtóosztálya megkeresésünkre azt közölte, hogy abban az ügyben a Zala Megyei Főügyészség két és fél év letöltendő börtönbüntetést kért az ügy első- és másodrendű vádlottjára is folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Egyikük pedig, információnk szerint, Töröcskei.

A vádhatóság ajánlata azonban csak arra az esetre érvényes, ha a jobboldali üzletember a decemberre kitűzött előkészületi ülésen beismeri a bűnösségét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

A felszámolás alatt álló Széchenyi István Hitelszövetkezet volt vezetőit azzal vádolták meg júliusban, hogy 2012-ben és 2013-ban megszegték a hitelkihelyezésekkel kapcsolatos vagyonkezelői kötelezettségüket, és 500 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak. Ezekben az években Töröcskei volt a zalaegerszegi székhelyű hitelszövetkezet igazgatósági elnöke.

Az ügy nyolc vádlottja közül kettővel szemben 2 év 6 hónap letöltendő börtönt, míg a többi vádlott esetében 1 év 6 hónap és 2 év közötti próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a főügyészség beismerés esetére. Töröcskeivel és az ügy elsőrendű vádlottjával szemben azt kérte az ügyészség, hogy a bíróság három évre tiltsa el őket pénzügyi intézmény vezető tisztségétől, és csak a büntetésük kétharmadának letöltését követően bocsáthassák őket feltételesen szabadon.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Széchenyi István Hitelszövetkezet körülbelül hatezer betétessel rendelkezett, működési területe elsősorban Zala megye és környéke egy részét ölelte fel. Töröcskei 2009 júliusától töltötte be a pénzintézet igazgatósági elnöki posztját, egészen 2014 novemberéig, amikor a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a hitelszövetkezet működési engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez. Ezután már nem volt megállás, nem sokkal később a társaság felszámolási eljárás alá került.

A pénzintézet betéteseit az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanította. Összesen 2705 károsultnak – háromnegyedük magánszemély volt – 8,9 milliárd forintot fizetett az OBA. Érdekesség, hogy Töröcskei István 2011-től egy ideig az Államadósság Kezelő Központ vezetője volt, amely a kártalanító szervezet, az OBA vagyonát is kezelte.

A volt bankvezérnek azonban nem csak az előkészületi ülés miatt főhet a feje. Hatmilliárdos hűtlen kezeléssel gyanúsítja ugyanis a Fővárosi Nyomozó Ügyészség – feleségével és további 24 társával együtt – a Széchenyi Banknál történt, korábban már említett visszaélések miatt.

A hat évvel ezelőtt becsődölt hitelszövetkezet és a bank ügye között nincs összefüggés – azon kívül, hogy Töröcskei mindkettőben érintett. A fejlemények tükrében azonban így is érdekes, hogy megszüntették Töröcskei letartóztatását a hatmilliárdos károkozással kapcsolatos ügyben, miközben a másik eljárásban már a nyáron vádat emeltek ellene Zalaegerszegen.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség indítványa alapján a bíróság bűnügyi felügyeletbe helyezte a bankárt, a feleségét, valamint az ügy harmadik, letartóztatásban lévő vádlottját is. A végzés ellen a nyomozó ügyészek fellebbezéssel éltek, így az nem végleges, de végrehajtható. A zalai ügyben viszont már ki is tűzték az előkészületi ülés időpontját, azt december 9-én és 10-én tartják.

A korábban Simicska Lajos embereként jegyzett Töröcskeiről, politikai kapcsolatairól és a Széchenyi Bank ügyéről itt írtunk bővebben:

Évekig félrenéztek, most mégis elindult a megtorlás Töröcskei István ellen
Simicska Lajos embereként jegyezték, mindvégig veszteséges bankja mellett rábízták az Államadósság Kezelő Központ vezetését is. Most bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és hatmilliárdos károkozással gyanúsítják, noha még mindig az igazgatóság elnöke egy állami cégben.

Kiemelt kép: Filep István / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik