Gazdaság koronavírus

PM: a hitelmoratórium automatikusan meghosszabbodik

Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium, csak azt kell külön jelezni az érintetteknek, ha mégis továbbfizetnék hitelük törlesztőrészleteit – mondta a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára, Gion Gábor csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán. (MTI)

A műsorban arról beszéltek, hogy jövőre 400-450 milliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál annak köszönhetően, hogy a kormány javaslatára az Országgyűlés elfogadta az év végén lejáró hitelfizetési moratórium féléves meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot.
Gion Gábor emlékeztetett, a hosszabbítással

  • minden gyermeket nevelő család,
  • minden nyugdíjas, továbbá
  • a munkanélküliek és
  • a közfoglalkoztatottak élhetnek, valamint
  • azok a vállalkozások, amelyeknek a bevétele jelentősen csökkent.

A moratóriummal a gyermeket várók is élhetnek, ha a magzat már legalább 12 hetes, de erről tájékoztatni kell a bankot – tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy tetszőleges alkalommal lehet felfüggeszteni, majd újrafizetni a hitelt.

A december 31-ig érvényben lévő moratóriumról azt mondta, a világon is egyedülálló, hiszen teljes körű és automatikus, illetve hosszabb ideig (9 hónapig) tart, mint más országokban.

Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs szeptember 19-i rendkívüli ülése után jelentette be, hogy a kormány fél évvel meghosszabbítja az év végén lejáró moratóriumot, 2021. június 30-ig. A parlament e héten kedden fogadta el a törvényjavaslatot.

A vállalkozásoknak kérelmezniük kell a moratórium hosszabbítását

A Pénzügyminisztérium keddi közleménye szerint vállalkozásoknál egy (a jelentős bevételcsökkenés mértékére vonatkozó) mutatószám alapján lesz majd lehetőség a moratórium meghosszabbítására. A mutatószámot külön kormányrendelet fogja meghatározni. Az érintett vállalkozásoknak viszont kérelmezniük kell majd a moratórium további igénybevételét, bemutatva, hogy nehézséggel küzdő vállalkozásnak minősülnek, adatokkal is alátámasztva.

Az új intézkedéssel a lakossági moratórium az eddigi résztvevőknek 47 százaléka, összesen több mint 750 ezer ember élhet. A moratóriumot igénybe vevők legnagyobb csoportját a gyermeket nevelő családok jelentik, becsült számuk meghaladja a félmilliót. A fizetési haladék igénybevétele miatt az adósok továbbra sem kerülhetnek hátrányos helyzetbe. Az elfogadott törvény kimondja, hogy az elhalasztott tartozásra nem lehet kamatos kamatot felszámítani, a futamidő meghosszabbításával kell biztosítani a fizetési terhek egyenletes elosztását.

2021. június 30-ig emellett nem mondhatók fel sem a vállalati, sem a lakossági adósok hitelszerződései. A felmondási moratórium azoknak jelent majd segítséget, akik fizetési problémákkal szembesülnek, azonban nem élhetnek a törlesztési moratóriummal.

Azok, akik anyagi helyzetüknél fogva tudnak és akarnak továbbtörleszteni, változatlanul teljesíthetik fizetési kötelezettségüket, azonban ha időközben mégis fizetési problémával szembesülnének, ismét élhetnek a moratórium adta kedvező lehetőséggel.

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik