Gazdaság

Az MKOE szerint korlátozásokkal nehezíti a könyvelők munkáját a NAV Online Számla

A rendszer használata elvileg megkönnyítené a könyvelők munkáját, a szűkítések azonban alaposan keresztbe tesznek.

Július 1-jétől minden adóalanynak kiállított számláról adatot kell szolgáltatniuk a magyarországi vállalkozásoknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. Azoknak is, akik számítógéppel számláznak, és azoknak is, akik kézi számlatömböt használnak. Október elsejétől pedig már büntet is a NAV, ha a vállalkozások nem regisztráltak a NAV Online Számla rendszerébe, illetve ha nem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Azzal, hogy létrejött a NAV Online Számla rendszere, a könyvelők meghatalmazottként láthatják a megbízóik által kibocsátott számlákat, és azokat is, amiket nekik kiállítottak. Vagyis ki tudják nyerni a számlák adatait. Ha ezekhez az adatokhoz gördülékenyen hozzájutnak, az gyorsíthatja a könyvelést. Ha tömegesen tudják letölteni a számlákat, a könyvelőszoftverek segítségével még gyorsabb lehet a számlák feldolgozása, lekönyvelése. Tehát a NAV Online Számla rendszere segítheti a könyvelők munkáját is. Elvileg.

A könyvelőegyesület szerint a NAV korlátoz

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) Facebook-posztja szerint a NAV hónapok óta korlátozza az onlineszamla.nav.gov.hu oldalon a lekérdezéseket, így nem lehet konkrét listákhoz hozzájutni. Az MKOE küldött is még szeptember 20-án egy videót a NAV-nak arról, mit jelent a korlátozás – a konkrét webes lekérdezésben az augusztus 1. és 8. közötti időszakot még engedte a rendszer, az augusztus 1. és 12. közöttit már nem, kiírva egy hibaüzenetet, miszerint „túl sok a találat, szűkíteni kell a listát”. Tehát ennél az ügyfélnél egy hét belefért, kettő már nem. Az MKOE alelnöke, Ruszin Zsolt lapunknak elmondta, hogy a napi rengeteg számlát kibocsátó cégeknél gyakran előfordul, hogy egyetlen napot sem tudnak lekérdezni, sem webesen, sem interfészen keresztül. A könyvelőknek pedig az lenne az optimális, ha – a bevallások elkészítéséhez – korlátozás nélkül tudnának hozzájutni ügyfeleik számlaadataihoz. A jelenlegi szűkítésekkel ugyanis a rendszer igen nehezen használható.

A NAV azóta, vagyis egy hónapja nem válaszol a könyvelőegyesület jelzésére, miközben a hibajelenség változatlanul fennáll. A korlátozás megnehezíti, hogy a könyvelők kinyerjék egy-egy ügyfelük összes adott időszakra eső kimenő és bejövő számláinak adatait. Az MKOE szerint a hiba nem lehet véletlen, korlátozás okozhatja, amiről a NAV nem szeretne nyilatkozni.

Van egy tömeges letöltési funkció is, ami elvileg arra jó, hogy például az összes ügyfél bejövő és kimenő számláit letölthessék a könyvelők egy-egy időszakra. Ez úgy lehetséges, hogy a könyvelőszoftverekhez és az ügyviteli programokhoz egyre szélesebb körében építik ki az online számlaadatok tömeges letöltésére alkalmas interfészeket és ezekkel csatlakoznak fel a NAV-ra. A könyvelők újabb tapasztalata szerint azonban a múlt héten a NAV itt is durva korlátozással élt. A korlátozásra adtak ugyan magyarázatot kommentben, de az nem közérthető, informatikai bikkfanyelven fogalmazták meg. Ruszin Zsolt megemlítette, a NAV informatikusai arra panaszkodtak, hogy a fölös forgalmat generáló lekérdezőket nem tudták elérni. Ahogy ő látja, ahelyett, hogy célirányosan tiltották volna az onnan jövő megkereséseket, egyszerűbb volt az egész jogkövető szoftveres kört büntetni.

Az MKOE alelnöke hétfőn próbált telefonon egyeztetni az ügyben a NAV Központi Irányításán az informatikai területért (is) felelős vezetővel, azonban elmondása szerint Mizsányi Attila elzárkózott ettől. Pedig ekkor még a fórumon is zajlott a vita a forgalomkorlátozásról.

A NAV szerint nincsenek állandó korlátozások

A 24.hu kérdésére a NAV azt írta, az Online Számla rendszerben állandó jelleggel nem korlátoz semmilyen lekérdezési lehetőséget a hivatalosan is meghirdetett és használható webes vagy gépi interfészeken. Ideiglenes, rövid ideig tartó forgalomkorlátozásra – a rendszer működésbiztonságának és kiszolgáló-képességének  fenntartására – eddig kétszer került sor, amiről tájékoztatták felhasználóinkat.

Jelenleg korlátozások olyan végpontokon (V1) vannak, amelyekre július 1-je óta nem lehet adatszolgáltatást küldeni. (Weboldalukon azt írják ezzel kapcsolatban, hogy vannak felesleges forgalmat generáló számlázóprogramok, amelyek erőforrást vonnak el az üzemszerű működéstől. Hogy ez ne történhessen meg, október 15. óta egy IP-címről másodpercenként csak egy kérést lehet beküldeni.)

A NAV szerint tehát nincsenek állandó korlátozások, a könyvelők viszont azt mondják, szeptember 20-a óta változatlanul tapasztalják a szűkítéseket a lekérdezéseknél.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik