Gazdaság

Kicsit enyhítenének a kata szigorításán

Külföldi partnernél kevesebb lenne a katás büntetőadó. Csökkenne a kivaadó, és bővülhetne a kivázók köre.

Még hatályba sem lépett a kata (kisadózók tételes adója) szigorítása, máris módosítanák. A Pénzügyminisztérium által kedden benyújtott adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint csak minimális változás lenne, és csak abban az esetben, ha külföldi partnernek számláz a katás 3 millió forint felett éves szinten.

Mint ismert, 2021 januárjától brutális, 40 százalékos büntetőadót kell fizetni, ha egy megbízónak évi 3 millió forintnál többet számláz a katás vállalkozó. Ha belföldi a megrendelő, akkor a megrendelőnek kell fizetnie a különadót, ha külföldi, akkor magának a katásnak. Az adó alól csak akkor lehet mentesülni, ha a kifizető költségvetési szerv, jogszabályban meghatározott díjszabás alapján fizet, illetve ha a megrendelő az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozza a kisadózó egészségügyi szolgáltatását. Vagyis az állam magának kedvez egyedül.

A Pénzügyminisztérium tervezete ehhez képest annyit enyhítene, hogy ha külföldi partnerről van szó, és 3 millió forint fölé menne a katás tőle szerzett éves bevétele, akkor nem a 3 millió forintot meghaladó teljes részre kellene jövőre megfizetni a 40 százalékos büntetőadót, hanem csak a pluszbevétel 71,42 százaléka után. Ez érvényes lenne a jogi személyiségű külföldi kapcsolt vállalkozásokra és kifizetőkre is. Az indoklásban azt írják, azért kell az adóalap-csökkentés, mert külföldi partner esetén a 40 százalékos mértékű adó nem a kifizetőt fogja terhelni, hanem magukat a kisadózó vállalkozásokat.

Bővülhet a kivázók köre

A kisvállalati adó (kiva) két szempontból is még kedvezőbb lehet jövőre. Az egyik, hogy a jelenlegi 12 százalékról az adóalap 11 százalékára csökkenne a kivaadó. A másik, hogy emelnék az értékhatárokat, így még több cég választhatja ezt az adófajtáját. A bevételi értékhatár a jelenlegi egymilliárd forintról hárommilliárd forintra, a kilépési pedig háromról hatmilliárd forintra nőne.

A javaslat alapján módosítanák, mi vonatkozik a kisvállalati adóról társasági adóra áttérő vállalkozóra. Jelenleg ha a kivás vissszatér a társasági adózásra, akkor a visszatérést megelőző utolsó kivás adóév eredménye (mint különbözet) után társasági adót kellene fizetnie. A jövőben ez az adómentesség megszűnne, és az adófizetés mellé nyilvántartási kötelezettséget is előírnának.

Változna még az is, hogy ha a NAV kimutatása szerint év végén 1 millió forint feletti adótartozása van a kivásnak, akkor nem szüntetnék meg automatikusan. Feltéve hogy a hátralékot befizeti, mielőtt a megszűnésről szóló határozat véglegessé válik. Amennyiben időre rendezi a tartozását, akkor az adóhatóság visszavonná a megszűnésről szóló határozatot.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.