Gazdaság

Keményen szigorodik januártól a KATA – megszólalt a minisztérium

Hárommillió a plafon.

Ahogy korábban mi is megírtuk, fontos változás jön a kisadózó vállalkozások tételes adója szerint adózók (katázók) életében:

ugyanis az Országgyűlés által megszavazott törvénymódosítás értelmében 2021. január 1-jétől amennyiben egy katás vállalkozó ugyanattól a cégtől egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert, a határösszeg fölötti rész után 40 százalékos különadót kell bevallania és megfizetnie a megbízó cégnek; emellett megszűnik a kettős katázás is, tehát ugyanaz a személy csak egy vállalkozásban lehet kisadózó.

Ma Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára osztotta meg az MTI-vel, hogy mi az oka és a célja a módosításnak.

Izer Norbert úgy látja:

  • jövőre a szabályokat kijátszó nagy cégek már nem élhetnek vissza a kisadózó vállalkozások tételes adójával
  • ám a változások a mintegy 340 ezer katást, a lakosságnak értékesítő mikrovállalkozásokat egyáltalán nem érintik.

Az államtitkár szerint orvosolni kellett azt a helyzetet, hogy „ahol korábban száz munkavállaló volt az irodában, most száz katás ül”.

Két változtatási javaslatot kapott a PM:

  • az egyik szerint a KATA úgy tisztítható meg a jogszerűtlen használóktól, ha a kisadózók csak a magánszemélyeknek értékesíthetnének, vállalkozásoknak, cégeknek nem
  • a másik azt javasolta, hogy bizonyos tevékenységi köröket, ahol sokakat nem munkavállalóként, hanem katásként alkalmaznak, zárjon ki a jogalkotó, vagyis ezekben a szakmákban ne lehessen választani a kisadózást.

Ám a PM egy harmadik verzió mellett döntött:

Januártól az számít, hogy az egyes szerződések, jogügyletek meghaladják-e a hárommillió forintot; vagyis az új szabály csak azokat a megbízókat, vállalkozásokat érinti, melyek ugyanattól a katás vállalkozástól egy éven belül több mint hárommillió forint értékű számlát fogadnak be.

Izer felidézte, hogy 2013-ban azért lett a KATA, hogy a jellemzően lakosságot ellátó mikrovállalkozásokat, így például a fodrászokat, kozmetikusokat, taxisokat segítse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik