Gazdaság

Különös adókockázatot rejt a home office

Ha egy cég több önkormányzat illetékességi területén végez tevékenységet, akkor a helyi iparűzési adót (hipa) meg kell osztani a telephelyek és a székhely önkormányzatai között. A cél, hogy minden fél olyan mértékben részesüljön egy adott cég adóforintjaiból, amilyen mértékben az adott vállalat az önkormányzat területén gazdasági tevékenységet folytat. Sokan nem számolnak azonban azzal, hogy az otthonról végzett munka bizonyos esetekben telephelyet keletkeztet – hívta fel a figyelmet dr. Séra Gergely, az EY adóperes szakértője a Piacésprofit.hu-n.

Hogy telephellyé válik-e a home office helyszíne, annak azért van jelentősége, mert a telephely árbevétele után hipafizetési kötelezettsége van az illetékes önkormányzatnál. Ez azt jelenti, hogy a távmunkában végzett tevékenység után származó árbevételt nem a szokásos helyen kell majd bevallani és befizetni, hanem a home office szerinti önkormányzatnál. Ennek elmaradása esetén az ellenőrzést végző önkormányzat adóhiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapíthat meg. És ilyen esetben lényegtelen az is, hogy a vállalkozás mondjuk Budapesten a teljes bevétele után befizetett-e helyi iparűzési adót. A hiányt, a bírságot és a késedelmi pótlékot ettől függetlenül megállapíthatja az adóhatóság – emelte ki dr. Séra Gergely.

A szakértő emlékeztet rá, hogy vannak már Kúria-döntések is ilyen típusú ügyekben. Az egyikben azt mondta ki a legfelsőbb bírói fórum, hogy az ügyvezető otthonából végzett banki műveletek és a postai levelezés már olyan tevékenységnek minősülnek, amelyek megalapozzák a telephellyé válást. Egy másik esetben pedig kimondta, hogy a külső helyszínen foglalkoztatott egyetlen adminisztrátor munkavégzése is tartós üzleti tevékenységnek minősül, és ezzel adókötelezettséget is jelent.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik