Gazdaság

A home office végét jelentheti, ha kötelező lesz a rezsi-hozzájárulás

Írtuk hétfőn, hogy formálódnak a home office új szabályai. Úgy tűnik, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Bodó Sándor által említett rezsi-hozzájárulás sarkalatos pont lehet. Az államtitkár többek között azt mondta, hogy az otthoni munkavégzés költségeit a Munka törvénykönyve fő szabálya szerint a munkaadónak kell viselnie, ha távmunkában foglalkoztatja a dolgozót. Ez havi átalányt jelentene, legfeljebb a mindenkori minimálbér 10 százalékáig. A munkáltatói rezsitámogatás tehát idén havi 16 100 forint lenne.

A kérdés csak az, hogy kötelezően, vagy sem. A Népszava cikke szerint a munkaadói és a munkavállalói oldal eltérően értelmezi az eddig elhangzott kormányzati nyilatkozatokat. Leírt tervezetet pedig sem a távmunka egyre időszerűbb újraszabályozásáról, sem a szeptember közepére ígért gazdasági csomagról nem kaptak.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László szerint a korábbi kormányzati egyeztetések alapján a rezsiátalány kötelező juttatás lenne, amit a munkáltatónak otthoni munkavégzés esetén minden esetben meg kellene fizetnie, csak a konkrét összeget illetően lenne mozgástér. A rezsi-hozzájárulás a minimálbér 10 százalékáig lenne adómentes, ez jelenleg 16 100 forintot jelent.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, Rolek Ferenc viszont úgy fogalmazott a lapnak, ha a rezsi-hozzájárulás kötelező juttatás lenne, akkor onnantól a „home office-nak” vége. A rezsiátalány úgy véli csak lehetőség arra, hogy a munkáltató adómentesen hozzájáruljon az otthonról dolgozók költségeihez, egy adómentességet biztosító keret, ami mentén meg lehet állapodni – magyarázta. A konkrét összeg azonban szerinte lehet akár nulla forint is, hiszen nem minden munkavállalónak keletkeznek pluszköltségei az otthoni munkavégzés miatt.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik