Közélet

A szakszervezet elítélte Szijjártót, amiért ki akarta rúgni a home office-t kérő beosztottakat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elfogadhatatlan kijelentést tett a szociális párbeszéddel és az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban

– írta keddi közleményében a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége.

Szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a Külügyminisztériumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja a lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza. Nem engedjük ezt természetesen a jövőben sem.

– mondta Szijjártó a misszióvezetők augusztus 26-án megtartott, féléves értekezletén, ám mivel a kijelentések korrekciójára a kormány részéről eddig nem került sor, a KSZSZ úgy érezte, nem hagyhatja szó nélkül az ügyet.

A munkavállalók érdekvédelmét a szakszervezet látja el, ami a jogállamiság és a demokrácia egyik alapintézménye. Az Európai Unió tagállamaiban ennek figyelmen kívül hagyása elfogadhatatlan, különösen a kiemelt állami funkciókat ellátó személyektől

– hangsúlyozta a KSZSZ.

Az értekezleten elhangzott miniszteri beszédéből kiderült az is, hogy az otthoni munkavégzést kérőknek kirúgással kellett volna számolniuk:

Azt kértem a főosztályok vezetőitől, hogy írják össze, azoknak a munkatársaknak a nevét, akiknek a teljesítményét és a munkáját ebben a helyzetben nélkülözni tudják. És zárójelben tettem hozzá, hogy akkor ezt véglegesen meg is köszönhetik.

A szakszervezet szerint az otthoni munkavégzés a munka világában a leggyorsabban terjedő munkaforma. A koronavírus-járvány kitörése után a kormány egyik jelszava is az volt, hogy Maradj otthon!. Az otthoni munkavégzés teljes kizárása egy munkahelyen a XXI. században érthetetlen és irracionális. Az otthon végzett munka éppen olyan hasznos és hatékony lehet, mint a munkahelyen végzett munka. Természetesen az otthoni munkavégzés feltételeit meg kell teremteni szakmai, személyi, technikai, jogi és biztonsági szempontból ahhoz, hogy a munkaadó és a munkavállaló számára is elfogadható és előnyös legyen. Az otthon végzett munka nem lógás, hanem racionális munkavégzési forma lehet – áll a közleményben.

A KSZSZ egyben felajánlja jogi segítségét azoknak a munkavállalóknak, akiket bármilyen jogtalanság ért, vagy érni fog az otthoni munkavégzés kezdeményezésével kapcsolatban.

A nagykövetek előtt, de a világhálón közvetített miniszteri beszéd napokon belül bejárta a világsajtót és nem tett jót a magyar jogállamiságról és demokráciáról alkotott képnek – állítja a KSZSZ hozzátéve, hogy mindenki követhet el hibát, aki dolgozik, és aki a hibát beismeri, az méltó az elismerésre, felelős tisztsége betöltésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik