Gazdaság

A magyar szülők zöme igyekszik segíteni gyerekét az önálló élet elkezdésében

Mit tesznek meg a szülők, hogy a legjobb anyagi feltételekkel indítsák el gyermekeiket az életbe? Az OTP 2019-es Öngondoskodási Index kutatása szerint szinte mindent.

  • A magyar szülők elsöprő többsége, 80 százaléka fontosnak vagy kiemelkedően fontosnak tartja, hogy gondoskodjon gyermeke jövőjéről és
  • százból mindössze kilencen gondolják úgy, hogy ha már felnőtt a gyerek, álljon meg a saját lábán.

A fiatalok önállóságának megteremtése azonban nem csak a szülők hozzáállásán múlik. A bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az időben és célirányosan kiválasztott megtakarítási termékkel lerövidíthető a felnőttkori otthonlakás időszaka, ami Magyarországon valamivel meghaladja az Európai Unió átlagát.

  • A 18-34 éves magyarok 62 százaléka még a szüleivel él a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-es adatai szerint,
  • a hazai fiatalok átlagosan 27 éves korukban költöznek el a családi otthonból.

Az Európai Unió átlaga ugyan ennél nem sokkal alacsonyabb, 26 év (férfiaknál 26,9, nőknél 25 év), de Svédországban például már 18 évesen elhagyják a gyerekek a szülői házat.

A bank kutatása azt mutatja, hogy a bankszámlával rendelkező szülők 21 százaléka időben elkezd gyűjteni, takarékoskodni, hogy megfelelő anyagi háttérrel indítsa útnak gyermekeit, 19 százalékuk pedig valamilyen jól fizető szakma irányába próbálja terelni őket, míg százból 16-an inkább saját magukon spórolnak, hogy a fiataloknak mindenük meglegyen. A bank Pénzügyi Tervezőjének adatai szerint az ügyfelek körében ennél magasabb a gyermekeik jövője érdekében takarékoskodó szülők aránya, a 48-66 éves korosztály csaknem harmada jelölte meg a fiatalok boldogulásának támogatását megtakarítási célként, amelynek elérésére átlagosan valamivel több, mint hat évet fordítanak.

A bank 2020-as, harmadik negyedévi adatai azt mutatják, hogy a fiatalabb korosztályok tagjainak többsége lakáscélra, saját otthon vásárlására vagy felújításra gyűjt.  A 18-27 év közöttieknél 59, a 18-34 éveseknél 63 százalék az arányuk, a megtakarítás átlagos időtartama pedig 4 év – számolt be a bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója, Nyitrai Győző.

A KSH statisztikáiból az is kiderül, hogy a 30-hoz közelítők egyre sürgetőbb késztetést éreznek az önállóság feltételeinek megteremtésére. A bank Öngondoskodási indexe egy másik párhuzamra is rámutat: a szülők 80 százaléka tudatosan törekszik arra, hogy megtanítsa gyermekének, hogyan kell gazdálkodni a pénzzel. Mindez egybecseng a gyermekeik megfelelő útba indítását fontos (24 százalék) vagy éppenséggel a legfontosabb (56 százalék) céljaik között meghatározó válaszadók arányával.

Kiemelt kép: Kummer János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik