Gazdaság koronavírus

95 ezerrel kevesebb autó készülhetett Magyarországon a koronavírus miatt

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) legfrissebb anyagában megbecsülte, hogy a rendelkezésre álló információk alapján az egyes országokban mekkora kiesést hozhatott a járvány az autógyártásban az év első hat hónapjában – írta a Portfolio.hu. Az ACEA számításai szerint az Európai Unió 27 tagállamában és az Egyesült Királyságban durván 3,6 millió autóval kevesebb készült el az év első hat hónapjában, amely a teljes 2019-es gyártási szám mintegy 20 százalékát jelentette.

A kiesést döntően a nagy tavaszi leállások eredményezték, amelyek során hosszú hetekre felfüggesztették az autók előállítását szerte Európában, de a gyártás vártnál lassabb felfuttatása is szerepet játszott abban, hogy az év első felében sokkal kevesebb autó készült. Jelentős különbségek voltak ugyanis az egyes régiók között abban, hogyan alakult a járművek iránti kereslet – míg Kínában erős V-alakú visszapattanás történt, addig Amerikában és az Európai Unióban sokkal lassabb visszaépülés látszik.

A statisztika szerint Magyarországon nagyjából 95 ezerrel kevesebb autó készült el a a koronavírus miatt, ami a tavalyi 540 ezer darabos termelés mintegy 18 százalékának feleltethető meg.

A jó hír az, hogy az elmúlt hónapok megfeszített munkájának és a globális kereslet élénkülésének köszönhetően már sokkal pozitívabban látják a jövőt az iparág meghatározó szereplői, mint korábban. Egy évre előre vetítve kevesebb mint 10 százalékos kereslet-visszaeséssel számolnak már csak.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik