Gazdaság

Nem jól lőhették be, kiknek lenne szükségük a törlesztési moratórium hosszabbítására

Orbán Viktor jelentette be pár napja, hogy meghosszabítanák az egyébként csak az év végéig élő hiteltörlesztési moratóriumot. Csakhogy nem mindenkire vonatkozna a hosszabbítás, hanem csak a nyugdíjasok, a gyermeket nevelő családok (gyermekszámtól függetlenül), a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak hiteleire. Nekik januártól további fél évig nem kellene törleszteniük. Rendelet egyébként még nem jelent meg a hosszabbításról.

Hogy valóban ők-e azok, akiknek hiteleik, illetve törlesztési nehézségeik lehetnek, azaz szükségük lenne a moratórium meghosszabbítására, az viszont nem egyértelmű az Azénpénzem.hu szerint. A szakportál emlékeztet rá, hogy a Portfolió múlt heti Hitelezés konferenciáján Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója előadásában azt mondta, hogy

  • a 2,7 millió lakossági ügyfél 60 százaléka, 1,6 millió élt a moratóriummal 2020 júniusában.
  • Közülük 10-15 százalék, vagyis 160-240 ezer háztartás lehet sérülékeny

a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz változása, valamint a moratórium nélkül várhatóan fellépő fizetési nehézségek miatt. Az előadásból az is kiderült, hogy

  • 57 százalékuk 45 év alatti (a moratóriumban részt nem vevőknek 50 százaléka),
  • kétharmaduk gyermektelen,
  • 31 százalékuk diplomás. (A moratóriumból kilépők 46 százaléka diplomás.)

Így a számok alapján az látszik, hogy inkább a képzetlenebb, fiatalabb korosztály veszi igénybe a moratóriumot, és főként gyermektelenek. (Vagy nincs még gyermekük, vagy már felnőtt.)

A számok szerint tehát a nyugdíjasok kevésbé érintettek. Már csak azért is lehetnek jóval kevesebben, mert a bankok bizonyos korhatár fölött nem is nyújtanak hitelt. A gyerekesek sem mind rászorulók, ugyanakkor bőven vannak gyermektelenek, akiknek van ugyan állásuk vagy némi jövedelmük, de abból már nem tudnának hitelt törleszteni.

A konferencián egyébként a banki vezetők arról beszéltek, hogy célzottan kellene támogatni a rászorulókat, mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek körében. A portál érdeklődésére úgy tűnik egyébként, a bankok hajlanak arra, hogy segítséget nyújtsanak. Viszont ehhez fontos lehet, hogy aki már látja, törlesztési nehézsége adódhat, és nem vonatkozik rá januártól a moratórium, az idejében szóljon a bankjának.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik