Gazdaság

Orbán: a családosoknál, a nyugdíjasoknál és a munkanélkülieknél meghosszabbodik a hitelmoratórium

Egyes társadalmi csoportoknál január 1-jétől újabb hat hónapig meghosszabbítják a hitelmoratórium lehetőségét – jelentette be a miniszterelnök a gazdaságvédelmi operatív törzs szombati ülése után. E szerint

  • a gyermeket nevelő családok,
  • a nyugdíjasok,
  • a munkanélküliek
  • és a közfoglalkoztatottak

dönthetnek úgy, hogy további fél évig nem törlesztik a hitelüket. A hosszabbítás automatikus, vagyis akkor kell felkeresniük a bankjukat, ha a moratórium lehetősége ellenére fizetni akarnak.

Orbán Viktor elmondta, a vállalkozásoknak be kell jelenteniük, ha a moratóriumot meg akarják hosszabbítani, és hogy ha a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent a járvány miatt, akkor meg fogják kapni ezt a lehetőséget.

A kormányfő azt is közölte, hogy a járvány kezdete előtt felvett háztartási és vállalkozási hiteleknél 6 hónapos felmondási tilalmat vezetnek be.

Az eredetileg 2020 végéig meghirdetett hitelmoratórium eddig 1 millió 600 ezer családnak és 60 ezer vállalkozásnak segített, összesen 2000 milliárd forint maradt náluk – ismertette a miniszterelnök.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Varga Mihály pénzügyminiszter a gazdaságvédelmi operatív törzs ülésén. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Olvasói sztorik