Gazdaság

Meghosszabbították a szabad felhasználású diákhitel igénylésének határidejét

A nagy érdeklődésre és a beiratkozási időszak elhúzódására való tekintettel a Diákhitel Központ meghosszabbítja a szabad felhasználású diákhitel igénylési határidejét szeptember 24-ig. Azok a hallgatók, akik szeptember 24-ig akár elektronikusan, akár papíron eljuttatják igénylésüket, már október 15-én hozzájutnak a rendkívül kedvező kamatozású Diákhitel1-hez.

A kormány döntése alapján augusztus 15-től az eddigi 70 ezer forint helyett már havi maximum 150 ezer forintig igényelhető a teljesen szabad felhasználású Diákhitel1. A hallgatók a teljes szemeszterre egy összegben is igényelhetik a megemelt összeget, így október 15-én akár 750 ezer forinthoz is hozzájuthatnak azon hallgatók, akik akár elektronikus úton, akár papír alapon a meghosszabbított határidőig, szeptember 24-ig eljuttatják igénylésüket a Diákhitel Központhoz. A határidő rendkívüli meghosszabbítására a soha nem tapasztalt érdeklődés és a felsőoktatási beiratkozás elhúzódása miatt kerül sor.

A Diákhitel Központ idén 2003 óta nem látott számú, mintegy 40 ezer új ügyfélnek folyósít diákhiteleket 30 milliárd forint értékben. A rekordalacsony, 1,99 százalékos kamattal elérhető, szabad felhasználású Diákhitel1-et mintegy 30 százalékal többen igénylik, mint a tavalyi hasonló időszakban. A teljesen kamatmentes Diákhitel2-őt már minden harmadik érinett hallgató igénybe veszi. A koronavírus-járvány hatásainak mérséklésére bevezetett, átmeneti segítséget nyújtó kamatmentes, szabadon felhasználható Diákhitel Pluszt már több, mint 21 ezer hallgató igényelte 2020. május 1-től.

A diákhitelek igénylésénél lehetőség van elektronikus aláírású szerződéskötésre, melynek köszönhetően nincs szükség személyes jelenlétre és papír alapú dokumentumok benyújtására. Az elektronikus igénylés előfeltétele az ügyfélkapus azonosítás, illetve hogy az igénylést a NEPTUN rendszeren keresztül indításák el. Az e-szerződés mellett természetesen továbbra is lehetőség van a hiteligénylések papír alapú leadására is, a Diákhitel Központ ügyfélszolgálatán valamint a postahivatalokban és a partner bankok fiókhálózatában.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik