Gazdaság

100 millió forint támogatás esett le a CÖF-nek a Szerencsejáték Zrt.-től

Megjelent a Szerencsejáték Zrt.  legújabb támogatási listája, és a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. weblapja alapján a legnagyobb összeget ezúttal a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány szakította, több mint 551 millió forint szponzorációs támogatásra érdemesítették június legvégén. Az alapítvány kurátorai között olyan ütős neveket találunk, mint Vitézy Dávid, de a kurátorok között van  Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezére is.

Az alapítvány deklarált célja a turizmus különböző szereplői közötti koordináció, illetve a modern és minőségi turizmus megteremtése. Ehhez már eddig is kaptak segítséget: a SZÉP-kártya felhasználására vonatkozó szabályozás módosítása nyomán a megemelt jutalékból milliárdos összeget akartak csatornázni a szervezethez.

A Szerencsejáték támogatásának nyertesei között bőven találhatók a NER népes táborából, de akadnak kakukktojások is. Márciusban kapott támogatást például a Budapesti Sakkszövetség (5 millió forintot), több gyermekgyógyítási ügyet felkaroló alapítvány (5-20 millió forintot), de szerepel a listán az Edda együttes mögött álló P. Management Kft. is. Utóbbi kapta a legtöbb pénzt, 78,7 millió forintot, szponzorálási szerződés keretében.

A májusi listán felbukkan a Truck Race Promotion Rendezvényszervező Kft. neve, amely 20 millió forint támogatást nyert el. A Truck Race Promotion Kft.-nél 2015 óta dolgozik a külügyminiszter testvére, Szijjártó Sarolta, 2017-től pedig a vállalkozás operatív igazgatója. A Szerencsejáték Zrt. nem először segíti a céget: 2016-ban még csak 5 millió forintot, 2018-ban már 71 millió forintot adtak. Tavaly 5 millió forinttal támogatta meg őket az állami szerencsejáték-szervező társaság. Májusban egyébként a legtöbbet, 25 millió forintot  az Élménypark Szabadidős Programszervező Kft.-nek ítéltek oda, ennek a cégnek az egyik tulajdonosa az MTK Labdarúgó Zrt. gazdasági igazgatója, Somogyi János.

A Balatonfői Yacht Club Kikötőhasznosítási Kft. júniusban nyert el 10 millió forintot az Szrt-től, szponzorális szerződéssel. Viszkei András és Viszkei Márton közös tulajdonú cégének sem ez az első támogatása, Balatonkenesén 901 millió forint állami támogatásból fejlesztheti a kikötőt. A cég egyébként tavaly 29,8 millió forintot kapott szálláshely-fejlesztésre a Kisfaludy-pályázaton.

A békemenetek szervezője, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt pedig 100 millió forinttal támogatta meg az állami szerencsejátékos cég. Nekik sem ez az első felkarolásuk, tavaly márciusban jelent meg először a Civil Összefogás Fórum meghívóiban a Szerencsejáték Zrt. logója, ekkor 70 millió forintos szponzori szerződést nyert el a CÖF.

A legutóbb közzétette listákon is voltak érdekes nevek a támogatottak között:

Orbán Viktor kedvenc polgári körét 60 millióval szponzorálja egy állami cég
Jutott közpénz Fidesz közeli alapítványnak és a Férfiak Klubjának is. 

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik