Gazdaság

Jászai Gellért: a magyar műhold szuverenitási kérdés

Augusztus közepén számoltunk be arról, hogy közös vállalatot hoz létre a 4iG Nyrt., az Antenna Hungária Zrt., valamint a New Space Industries Zrt.: a CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. létrehozásával az alapítók célja, hogy a társaság 2024-ben geostacionárius pályára állítsa és hosszú távon üzemeltesse Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdját.

Hamarosan indul az első magyar kereskedelmi műhold
2024-re tervezik a fellövést, a műhold tudományos kutatásra is alkalmas lesz.

A 4iG vezetőjét, a NER egyik befolyásos vállalkozóját a Növekedés.hu kérdezte az űrprojektről. Jászai Gellért már az elején leszögezni, hogy valójában

nemzeti szuverenitási kérdés, hogy a magyar állam rendelkezik- e műholdas technológiával.

Később hozzáteszi:

Európában ma egy csendes, ugyanakkor nagyon komoly űrverseny zajlik többek között az imént említett technológiai igények kielégítésére. Mind a régiós országok, mind a nyugat-európai államok azon dolgoznak, hogy saját műholddal rendelkezzenek, vagy tovább bővítsék a már meglévő kapacitásaikat. Stratégiai szempontból tehát nem igazán van választásunk. Ha 2024-től nem szállunk be a versenybe, akkor jelentős hátrányba kerülünk és továbbra is fenntartjuk Magyarország kitettségét.

Jászai Gellért azt is mondta, hogy továbbra „is kedvezőnek látom nem csak a 4iG, hanem az egész iparág kilátásait. A pandémia katalizálta a digitális technológiák fejlődését, illetve növelte a termékek és szolgáltatások iránti keresletet mind az állami, mind pedig a piaci megrendelők oldaláról. A mostani válságnak a technológiai és informatikai vállalatok sok szempontból inkább a nyertesei lettek, illetve lesznek az elkövetkező időszakban is.”

Jászai Gellért kivásárolta Mészáros Lőrincéket a 4iG-ből
Tovább növeli befolyását a 4iG-ben Jászai Gellért.

Kiemelt kép: BÉT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik