Gazdaság

Tiborcz hatalmas hasznot hozó szállodabiznisze miatt tett feljelentést a Párbeszéd

Ismeretlen tettes ellen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese egy visegrádi szállodaügylet miatt – hozta le az MTI.

Az ellenzéki politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az ügylet során a miniszterelnök vejének egyik érdekeltsége 1,6 milliárd forintért megvette, majd 3,6 milliárd forintért eladta az ingatlant, miközben nem hajtott végre értéknövelő beruházást rajta. A félbehagyott, üveghegy-hotelnek is becézett Visegrád Hotel luxusszállodáról van szó. A vevő a MINERVA V50 Ingatlanfejlesztő Alap, melynek alapkezelője a Szíjj László által birtokolt MINERVA Befektetési Alapkezelő Zrt.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után Tiborcz István képviseletében jogi képviselője reagált a Párbeszéd cikkünkben rögzített állításaira. Az érintettek szerint valótlan a Párbeszéd állítása, amely szerint a tulajdonos nem hajtott végre értéknövelő beruházásokat az ingatlanon, ráadásul szerintük nem is Tiborcz István vette az ingatlant, és nem is értékesített indokolatlan kétmilliárdos felárral ingatlant.

Állami pénz egyébként lesz a felújításra:

Titokban osztott állami pénzből épülhet a NER-ben gazdát cserélt, félkész visegrádi luxushotel
Nem nyilvános közpénzcsap révén készülhet el a Tiborcz Istvántól Szíjj László üzletember érdekeltségébe került, eddig befejezetlen hotel.

A Párbeszéd azért tesz feljelentést, mert szerintük az indokolatlan kétmilliárdos felárral a vevő, a befektetési alapkezelő megkárosította saját cégét és részvényeseit.

Tordai Bence kiemelte: az utóbbi tíz évben autoriter államkapitalizmus épült ki Magyarországon, azaz nem csupán a kapitalizmus alapvető problémáit kell kezelni a 2022-es kormány- és rendszerváltás után, hanem le kell fejteni a gazdaságról az azzal összenőtt politikai szisztémát.
Szerinte „egy elnyomó hatalom, egy pártállami hatalom érdekeinek rendeli alá a gazdaság működését” a jelenlegi rendszer, amely szinte eltüntette a tisztességes versenyt és a szabadpiaci működést.

Helyreigazítás

Cikkünk első verziójában az mfor.hu cikke alapján valótlanul állítottuk, hogy Tiborcz István milliárdos osztalékot tudott kivenni a közvetett tulajdonában lévő Hotel VSGRD Kft.-ből. Lapunk a helyreigazítási kérelem szerkesztőséghez érkezése után részletesen utána nézett az mfor.hu milliárdos osztalékról szóló állításának.

A Hotel VSGRD Kft. pontos tulajdonviszonyai nehezen követhetők a nyilvános cégadatok alapján, a tulajdonosi láncban szereplő cégek osztalékdöntéseiről készített jegyzőkönyvei sem adnak eligazítást, a határozatokat jellemzően a vezérigazgató jegyzi, a részvényeseket és a pontos tulajdoni arányukat nem sorolják fel. Annyi biztos, hogy a hotelcég esetében májusban alapítói határozatban döntöttek 1,075 milliárd forint osztalék kifizetéséről, a jegyzőkönyv szerint a törzsbetét és a szavazatok 100 százalékával a Longoria Holding Zrt. rendelkezett a döntés időpontjában, képviseletében Malik Zoltán vezérigazgató járt el. A Longoria Holding Zrt. ugyanezen a napon – ugyancsak Malik Zoltán aláírásával  –  1,102 milliárd forint osztalékot hagyott jóvá. Itt már nem egyszemélyes tulajdonosról, alapítóról, hanem közgyűlésről  van szó, amely egyhangúlag fogadta el a döntést. A mérlegbeszámoló szerint a fő részvényes a BDPST Zrt., de hogy mekkora részesedéssel, arról nem közöltek adatot, a cégközlönyből csak annyi derül ki, hogy 50 százaléknál nagyobb a szavazati aránya.

A BDPST Zrt. május elején 2,3 milliárd forint osztalékról döntött, a cégbíróságnak benyújtott jegyzőkönyv kivonatban a határozat aláíróiként két igazgatósági tag, Tóth Judit és Vida István szerepel. A jegyzőkönyv mindenesetre több tulajdonost említ, azt írja, a 2,3 milliárd forintnyi osztalékból a „tulajdonosok részesednek”.  A 2019 májusában a cégbíróságnak leadott alapszabály sem oszlatja a homályt: abban két alapítótulajdonost nevez meg (Tóth Judit és Szabó Loránd Aurél), alatta pedig az szerepel, hogy „a társaság mindenkori részvényeseit a részvénykönyv tartalmazza”. Az Opten céginformációs adatbázisában gyűjtött, legutóbb júniusban frissített információkra alapozva úgy fest a levezetés, hogy Tiborcz István a BDPST fő tulajdonosa: a részvények 76 százaléka van a nevén. A BDPST kétharmadrészben birtokolja a Longoriát, így az áttételeken keresztül Tiborcznak a Hotel VSGRD-ban 50,67 százalékos a részesedése.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik