Gazdaság

Minden eddiginél drágább lesz az augusztus 20-ai tűzijáték

7,8 milliárd forintot sem sajnál a kormány az államalapítás megünneplésére, de maga a tűzijáték is az elmúlt években megszokott összeg többszörösébe kerül.

Az ígéret szerint minden eddiginél nagyobb, az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer dokumentumai szerint pedig minden eddiginél drágább lesz az augusztus 20-ai tűzijáték.

Az előzetes dokumentációból tudni lehetett, hogy a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) – a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságra hivatkozva – a lehető leggyorsabban, hirdetmény nélküli meghívásos eljárásban keresett szervezőt az augusztus 20-i tűzijáték, illetve a kapcsolódó előkészítési, lebonyolítási feladatok ellátására. Így derült ki az is, hogy az 1,3 milliárd forintos becsült értékű munkára három olyan céget kért fel a Rogán Antal tárcája alatt működő hivatal, amelyek mindegyike jelentős állami megrendeléseket kapott korábban.

Az NKH az állami Antenna Hungária Zrt.-t, a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként ismert Valton-Sec Zrt.-t és Csetényi Csaba vállalkozását, a Network 360 Reklámügynökség Kft.-t kérte fel ajánlattételre.

A nettó 1,3 milliárd forintos keretmegbízást az Antenna Hungária Zrt. nyerte el. A keretösszeg 70 százalékát a megrendelőnek ki kell merítenie, ami azt jelenti, hogy az idei tűzijáték legalább 910 millió forintba kerül majd.

Itt megnézheti, hogy ez összehasonlítva az előző évekkel, mekkora drágulást jelent:

És ez még mindig csak a töredéke az augusztusi ünnepségek költségeinek. Az államalapítás előtt tisztelgő hivatalos megemlékezéseket az idén több napos, a főváros egészét érintő Szent István-napi programsorozatként tartja meg a Magyar Turisztikai Ügynökség. A hagyomány megteremtése az idén nettó 6 milliárd 575 millió forintba kerülhet. Ez szintén egy keretmegbízás, amelynek 70 százalékát, tehát nettó 4,6 milliárd forintot az NKH köteles kimeríteni, a fennmaradó 30 százaléka opciós. A rendezvénysorozatra vonatkozó közbeszerzés annak a tavaly megkötött, 30 milliárdos keretszerződésnek a része, amelyet az Antenna Hungária Zrt. nyert el, alvállalkozóként munkához juttatva a tízmilliárdos állami kommunikációs megbízásokat elnyerő Balásy Gyula cégeit és Valtont.

A kormány többet szán augusztus 20-ára, mint a Lánchíd felújítására
6,5 milliárd forint mehet el a rendezvényekre úgy, hogy ebben az összegben a budapesti tűzijáték ára még nincs benne.

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik