Gazdaság

A Wirecard azért nem találta meg az elveszett 1,9 milliárd eurót, mert sosem létezett

Lassan naponta robban ki újabb és újabb botrány a Wirecard nevű német, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó tőzsdei cég háza táján. A BBC cikke szerint a társaság elismerte, hogy nagy valószínűség szerint sosem létezett az az 1,9 milliárd euró, amelyet a cég nagy erőkkel keresett. Olyan nagy erőkkel, hogy miután nem találták meg a pénzt, a cég igazgatója pénteken le is mondott, a Moody’s hitelminősítő pedig bóvli kategóriába sorolta.

A Wirecard könyvvizsgálója, az EY korábban jelezte, hogy 1,9 milliárd eurónyi olyan tételt talált a Wirecard könyvelésében, amelynek létezése nem alátámasztható. A müncheni központú Wirecard többször is elhalasztotta éves mérlege leadását, arra hivatkozva, hogy szeretnék feltárni, hol lehet a hiányzó összeg. Az 1,9 milliárd euró elvileg készpénzben volt, a pénz útját pedig egészen a Fülöp-szigetekig lehetett követni, azonban itt a központi bank jelezte: az összeg nem jelent meg az ország bankrendszerében, bár a Wirecard az auditoroknak létezőként tüntette fel a hatalmas összeget.

A Wirecard hétfőn bejelentette: visszavonja a 2019-es pénzügyi évről és a 2020-as első pénzügyi negyedévről szóló beszámolóit. A Portfolio megnézte, mindez hogyan hatott a Wirecard papírjaira: a német tőzsdén 14 eurón nyitottak, jelenleg 13,6 eurón, 48 százalék mínuszban áll az árfolyam.

Kiemelt kép: Christof STACHE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik